Egyetemistákat segítő intézkedési csomagot dolgozott ki a Párbeszéd. Barabás Richárd, a párt szóvivője vasárnap a budapesti Schönherz Kollégium előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: válságos a helyzet kollégiumi férőhelyek ügyében. Körülbelül 44 ezer kollégiumi férőhely van az országban, miközben csak a nappali tagozatos hallgatók száma ennek a négyszerese.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk., illusztráció

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk., illusztráció

Az ellenzéki párt ezt különösen tragikusnak tartja annak tükrében, hogy 2010 óta elszálltak az albérletárak: míg nyolc éve havi 40-50 ezer forintért ki lehetett venni egy szobát (rezsiköltséggel együtt), mára havi 70-80 ezer, de akár százezer forintba is kerülhet csak a lakhatás az egyetemistáknak.

A Párbeszéd elkötelezett abban, hogy a tudást és a tanulást folyamatosan támogatni kell – emelte ki a politikus, hozzátéve: ennek érdekében dolgozták ki három intézkedést tartalmazó javaslatukat, melyet a parlamentnek is benyújtanak.

Ez tartalmazza, hogy négy év alatt 25 ezerrel bővüljön a kollégiumi férőhelyek száma – mondta Barabás Richárd, megjegyezve: ennek többségére lenne szükség, de egyelőre ezt tartják reálisnak. A csomag második eleme szerint – berlini mintára – maximalizálnák és rögzítenék az albérletárak plafonját arra az átmeneti időre, amíg a kollégiumi férőhelyek felépülnek.

A párt intézkedéscsomagjának harmadik eleme az úgynevezett alapösztöndíj. Eszerint egy öt éves egyetemi időtávra, a jelenlegi árszínvonalon, havi bontásban összesen 3,5 millió forintot adnának minden egyetemistának.

Barabás Richárd azt mondta: a kormány cserbenhagyta az egyetemistákat, s ezáltal a magyar családokat. A Párbeszéd viszont a kormánnyal szemben nem a nagytőke, hanem a magyar családok oldalán áll – hangsúlyozta a szóvivő.

A politikust kérdezték a Migration Aid párttá alakulásáról. Azt mondta, ezzel kapcsolatban a pártnak nincs állásfoglalása. Személyes véleménye az, ha a kormány nem zaklatná feleslegesen a civil szervezeteket, akkor mindegyik tudná a munkáját végezni, és nem kellene párttá alakulnia.

Kiemelte továbbá, hogy a Párbeszéd korábban elítélte a kormányt, amikor a „Stop Soros kamu törvénycsomaggal” a civilek zaklatásába kezdett. Barabás Richárd azt hangsúlyozta: nem igaz a kormány azon állítása, hogy civil szervezetek a kormány megdöntésén, a rend felforgatásán, vagy idegen hatalmak kiszolgálásán dolgoznak. A civil szervezetek azért vannak, hogy segítsék a civil társadalmat, s a Párbeszéd elkötelezett abban, hogy Magyarországon létezzen egy erős civil társadalom.