A Fidesz szerint Hajdu László XV. kerületi DK-s polgármester és párttársai „pitiáner politikai számításból” akadályozzák a kerületi bölcsőde- és óvoda-felújításokat, pedig azok megkezdését a képviselő-testület többsége, köztük a helyi MSZP is támogatta.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban írt: június 6-án a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete két óvoda és egy bölcsőde felújításához kapcsolódó közbeszerzésekről döntött, a döntést támogatta a helyi Fidesz és az MSZP egy része is. A döntés értelmében a felújításokhoz szükséges, korábban megállapított 280 millió forintos forrást kibővítették. Hajdu László polgármester azonban nem értett egyet a döntéssel és nem hajtotta azt végre, mert szerinte a 77 millió forinttal nagyobb összeg indokolatlan, és jelentős túlárazásról van szó. A határozat végrehajtásának elmulasztása miatt Agárdi János (Fidesz-KDNP) képviselő július 4-én fegyelmi eljárást kezdeményezett a polgármester ellen, azonban Móricz Eszter MSZP-s képviselő távozása miatt a képviselő-testület határozatképtelenné vált.

László Tamás azt írta: Hajdu László állítása szerint a kerületi jegyzőtől, Lamperth Mónikától – aki 2002 és 2008 között több miniszteri posztot is betöltött – azt a „ténybeliséget mellőző tájékoztatást” kapta, hogy a felújítások ára 40 százalékot emelkedett. Ezzel szemben a beruházások árát csupán 22 százalékkal kellett korrigálni – közölte. Hozzáfűzte: az ügyben a közbeszerzést kiíró költségvetési szerv vezetője is számos vizsgálatot kezdeményezett.

A fideszes képviselő úgy folytatta: a polgármester a képviselő-testület július 4-i ülésén olyan előterjesztést nyújtott be, amellyel vissza akarta vonatni a június 6-án 60 százalékos többséggel megszavazott határozatot. Majd a szerdai ülésen új előterjesztéseket is benyújtottak, ami törvénytelen, hiszen a szerdai ülés hivatalosan a július 4-i folytatása volt – tette hozzá.

A helyi DK azzal vádolja a Fideszt, hogy meg akarja buktatni Hajdu Lászlót, László Tamás szerint azonban Lamperth Mónika az, aki „lejáratja” és aki valójában le akarja váltani a polgármestert. „A hangzavar az MSZP és a DK közötti, leplezetlen pártpolitikai csatát hivatott elfedni”, Gyurcsány Ferenc ugyanis „kinézte” magának a kerületet, az MSZP viszont ezt nem akarja hagyni – fogalmazott a fideszes politikus.

A XV. kerületi közösség érdekét szolgáló fejlesztéseket tehát Hajdu László és párttársai „pitiáner” politikai számításból akadályozzák – olvasható a közleményben. A kerületi Fidesz azonban azért küzd, hogy Rákospalotán a gyerekek érdekeit szolgáló bölcsődei és óvodai fejlesztések megvalósuljanak, ezért a párt felszólítja a helyi DK-t, hogy járjanak el törvényesen és hajtsák végre a képviselő-testület határozatát – áll a dokumentumban.

MTI