Béna kacsa, aki viszont kapálózik teljes erejéből – így jellemezhetnénk a legtalálóbban Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. A teljes ellenzéki összefogással idén tavasszal megválasztott városvezető leginkább botrányokkal hallatott magáról az utóbbi időben. Nem is csoda, hiszen a várost irányítani összefogással és békességteremtéssel lehetne – erre viszont sem ereje, sem felhatalmazása nincs a budapesti ellenzéki körökben sztárolt politikusnak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

„Hülyék, vagy hazudnak” – ez a véleménye Hódmezővásárhely első emberének a fideszes választókról. Első olvasatban legalábbis. Mert amikor Facebook-bejegyzését valakik, valahol szemrevételezték, és felhívhatták a figyelmét, hogy elvetette a sulykot, akkor módosított. Bejegyzésében a hülyéket ostobákra javította át, a Lázár János „saját legostobább hívei” kitételt pedig „a még el nem veszített híveire” módosította. És – tette hozzá – őt csak az alliteráció „elragadta”, és dehogyis tartja hülyének a Fidesz szavazóit, maga is belátta, hogy helytelen volt a bejegyzése.

Ebben a kis történetben benne van minden, ami Hódmezővásárhelyen az utóbbi hónapokban zajlott. Márki-Zayról persze már megválasztásakor világosan látszott, hogy nem egészen úgy cselekszik, ahogyan a kampányban megígérte. A nagy össznépi béke helyett, amelyet baloldali és jobbikos segédlettel meghirdetett a városban, lényegében csak még nagyobb perpatvar támadt. Időközben Márki-Zay elveszítette különleges státuszát a magyar nyilvánosságban: miután az ellenzéki pártok katasztrofális vereséget szenvedtek a tavaszi választáson, rá már senki sem figyel. Maradt egyedül, szemben a város fideszes többségével, amelynek erejét jelzi, hogy nem sokkal Márki-Zay megválasztása után simán a parlamentbe juttatták Lázár Jánost.

Márki-Zay első lépései nem éppen a profi politikus képét közvetítették. Parolázása Botka László szegedi polgármesterrel nem valaminek, mondjuk egy Szeged–Hódmezővásárhely baloldali tengelynek a kezdetét jelentette, mindössze PR-fotózásra szolgált. Nagy felháborodást okozott a városban, hogy mintegy negyven városházi dolgozónak mennie kellett, és a különböző pozíciókba MSZP-s és jobbikos kádereket igyekezett elhelyezni. Márki-Zay polgármestersége idején megromlott az önkormányzati vezetés és az egyházak kapcsolata, nem kapnak elég támogatást a városi intézmények, elmaradnak az iskolafelújítások. A Fidesz helyi csoportja a fentiek mellett a polgármester bűnéül rója fel azt is, hogy ellehetetlenítette a vállalkozásokat, több munkaadót is feljelentett, valamint halálgyárnak nevezte a vásárhelyi kórházat.

Valósággal végigsöpört a városon az elégedetlenség, amikor Márki-Zay bejelentette, hogy a harmincéves Vásárhelyi Televízió támogatását is megvonják, így hamarosan elsötétül a képernyő. Ezzel Hódmezővásárhely lesz az egyetlen megyei jogú város az országban, ahol nincs helyi televízió.

Az is hírlik, hogy hamarosan a városi strandot is bezárják. A polgármester szerint nem tudják finanszírozni a hiányt, ezért ahhoz az eszközhöz nyúlt, amihez a baloldal mindig is folyamodott, amikor nem tudtak bevételt szerezni, és kiürült a kassza: a hitelfelvételhez. A városi közgyűlésen Márki-Zay 1,2 milliárd forintos hitelt igényelt, ebből a strand fejlesztésére több mint 700 millió forintot fordított volna.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a Hódfürdő éves szinten 100 millió forintos veszteséggel működjön, mert azt még ki tudjuk gazdálkodni, a 460 milliót azonban nem – mondta akkor a politikus. A testület elutasította a hitelfelvételt. Néhány nappal ezelőtt aztán Márki-Zay bejelentette, hogy bezárja a városi stadiont is, mintegy 28 munkavállalót, 400 gyereket és azok családját érinti a döntés. A sportpályára összehívott tájékoztatón – a résztvevők megrökönyödésére – a polgármester olyan konstruktív ötletekkel állt elő, mint például ha a szülők mosnák otthon a gyerekek szennyesét, nem kéne fizetni a mosodát, valamint hogy ők, vagyis a szülők is lobbizzanak a helyi vállalkozóknál támogatásért.

A nagy pénzügyi összeomlás már csak azért is érthetetlen, mert a Fidesz teli kamra kulcsát adta át tavasszal, és a fideszesek szerint most is 5,6 milliárd forintnyi készpénze van a városnak, szó sincs tehát csődközeli helyzetről, amit Márki-Zay hosszú hetek óta kommunikál a baráti sajtóban. Bármi is az igazság, tény, hogy a nem is olyan régen még virágzó Hódmezővásárhely fejlődése megtorpant.

Márki-Zay semmit nem tud elintézni, kijárni, nem lobbizik, nem jönnek a taós pénzek, nem nyernek a pályázatokon, és a polgármestert nem fogadják komolyabb helyeken. Elfogytak az ötletek, kifulladt a lendület, lelepleződtek az üres ígéretek. Márki-Zay közéletileg mintha ma már nem is létezne. Tétényi Éva esztergomi tragikomédiáját mintha újrarendeznék Hódmezővásárhelyen.

Nem csoda, hogy ilyen körülmények között nem maradt más Márki-Zay számára, mint a hangulatkeltés és a botrány­okozás. Előbb néhány száz hívével tüntetést szervezett a városban maga mellett, újabban pedig azt követelte, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát, és tartsanak új önkormányzati választást. Javaslatait a városi közgyűlés persze leszavazta.

Mostanra a helyzet végérvényesen megromlani látszik a polgármester és a térség országgyűlési képviselője között, és aligha Lázár János hibájából. Ő ugyanis nem kívánta politikai ellenlábasa erőszakos halálát, az alábbi mondatot sem ő, hanem Márki-Zay csiholta ki magából: „Ha ő (ti. Lázár János – a szerk.) azt hiszi, hogy kastélytulajdonosként boldogan, ágyban párnák között fog majd meghalni egyszer, nagyon soká, és addig nem fog kiderülni az a sok törvénytelenség, akkor azt remélem, hogy téved.”

Márki-Zay alighanem megértette, hogy Hódmezővásárhely kivetette magából, és ennek a csatának hosszú távon ő lesz a vesztese. Talán éppen ezért láthatóan keveset törődik a helyi közügyekkel. Ehelyett országos mozgalmat épít unokatestvérével, Hadházy Ákossal és másokkal, például Magyar György ügyvéddel. Komoly jelzés ez arra, hogy a politikai senki földjén tébláboló Gémesi Györggyel, Botka Lászlóval és másokkal kiegészülve talán sikerülhet egy parlamenti küszöbön mozgó pártot gründolni, amely utolsó szalmaszál lehet számukra. A hódmezővásárhelyi polgármester nyilvánvalóan két vasat tart a tűzben egyszerre: ha jövőre vereséget szenved az önkormányzati választásokon, végleg az országos politika felé fordul.

Márki-Zay tehát felkerekedett, és derék baloldalihoz méltóan előbb összedönt mindent, majd a romokon megáll egy kicsit tűnődve, udvariasan meghajol, és új utakra, új kalandokra indul. A jobboldal pedig – ahogyan ilyenkor minden esetben lenni szokott – majd szépen rendbe teszi, fölépíti, amit az ellenzékiek tönkretettek, leromboltak, elmulasztottak.

„Magyarország miniszterelnöke 2022: Márki-Zay Péter” – ez egy jelenleg is futó Facebook-oldal címe. Eddig 322-en lájkolták.

Beszédes mondatok
Márki-Zay Péter: „Ma Magyarországon rosszabb a helyzet, mint a Bach-korszakban, körülbelül ugyanolyan a helyzet, mint a kommunista diktatúrában, számosan vesztik el megtorlásként az állásukat, családjuk zaklatásnak van kitéve. (…) Nem ilyen országban szeretnék élni!”
Sneider Tamás, a Jobbik elnöke: „Tegnap este első alkalommal találkoztam Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével. Rövid, kötetlen, de velős beszélgetést folytattunk az országunkat szétrabló, nemzetromboló Orbán-rezsim lebontásának mikéntjéről. A mély elszántság szinte sütött a szavainkból, ami nagyon jó érzést vitt a találkozónkba.”
Lázár János: „Azt tapasztalom, hogy feszültség van a városban, a dolgok nem jó irányba haladnak. A város fejlődése megtorpant. Egyetlen tanácsot tudok adni ebben a helyzetben a polgármesternek és a képviselőknek, hogy dolgozzanak. Vitákra, problémákra és a bajokra egyetlen megoldás van, a munka.”