A miniszterelnököt nevezte árulónak a Párbeszéd frakcióvezetője a Sargentini-jelentés elfogadóival szemben, amikor reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására hétfőn a parlamentben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, szerk.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, szerk. 

„Ön támadja Magyarországot, ön támadja a magyar embereket” – jelentette ki Szabó Tímea a kormányfőről.

Leszögezte: a Sargentini-jelentés kizárólag a magyar kormányt ítélte el, hiszen nem az emberek tehetnek az alacsony nyugdíjakról, a hajléktalanok üldözéséről, az Európában legrövidebb ideig folyósított munkanélküli ellátásról vagy az Akadémia világhírű kutatóintézetének „kivégzéséről”.

Szabó Tímea szerint Orbán Viktort csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezekért politizál, közben „magasról tesz Magyarországra és a magyar emberekre”.

Kifogásolta, hogy a kormányfő mindenkit árulónak nevez, aki nem ért vele egyet, a többi közt azokat, akik nem a kormány köréhez tartozóknak adnák az uniós forrásokat,  de az ellenzéki képviselőket is, akik tiltakoznak az ellen, hogy az ország ismét „orosz gyarmat” legyen. A kormányfő ugyancsak árulónak tartja a civileket, akik számos munkát végeznek el a kormány ellen, a többi közt a betegellátásban – tette hozzá.

Valóban ingyen jut tankönyvhöz egymillió gyermek – ismerte el -, ugyanakkor 300 ezren vannak, akik tanszerek nélkül kezdték meg a tanévet, és mintegy 50 ezer nincstelen szorult ki az oktatásból a tankötelezettség korhatárának leszállítása okán.

Évente 30 ezer ember hal meg daganatos betegségben, „mert önök kilopják az egészségügyből a pénzt” – fogalmazott -, és Magyarországon az egyik legrosszabb a légszennyezettség, amit szintén azzal magyarázott, hogy a kormány ellopja a megoldásra szánt európai támogatást.

Sérelmezte azt is, hogy míg a kormányfő veje „milliárdokat lop el az uniós forrásokból” büntetlenül, a kisboltokat százezrekre bírságolják, ha egyszer nem adnak számlát. Még mindig kétmillió embert érint a devizahitelezés problémája, mert a kormány szerinte még mindig a kormány mellett áll – sorolta.