Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ismételten felszólítja Szél Bernadettet, hogy ne használja kampánycéljaira a független Állami Számvevőszéket, és fejezze be az ÁSZ rágalmazását – írja a szervezet közleményében.

Az LMP társelnöke hétvégi sajtótájékoztatóin újfent alaptalanul becsmérelte az Állami Számvevőszéket. Szél Bernadett sorozatos kijelentései azért is érthetetlenek, mert az LMP társelnöke a 2018. január 11-én nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentés következményeként határidőben megküldte a párt intézkedési tervét az ÁSZ részére, amelyben többek között intézkedési feladatot határozott meg annak érdekében, hogy az LMP a jövőben ne fogadjon el tiltott támogatást – mutatnak rá a közleményben.

Az Állami Számvevőszék nyomatékosan hangsúlyozza, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat – hangsúlyozzák. Az ÁSZ számára nem léteznek ellenzéki, vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Az ÁSZ minden párt ellenőrzését elvégzi a vonatkozó törvényi előírások szerint – rögzítik.

Az ÁSZ a Lehet Más a Politika 2018. január elején lezárt – a 2015-2016. évekre vonatkozó – ütemezett ellenőrzése során is a vonatkozó törvények maradéktalan betartásával járt el. Az ÁSZ megállapította, hogy az LMP a gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait – írják.

Az LMP a könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be, továbbá a 2015-2016. évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el – sorolják a közleményben.

Az ÁSZ azt is feltárta, hogy az LMP 2015-2016-ban a törvényi előírás ellenére nem végezte el a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. Az ÁSZ azt állapította meg, hogy a párt 2015-2016-ban 4 millió 420 ezer Forint értékben tiltott nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában.

Szél Bernadett sorozatos kijelentései azért is érthetetlenek, mert az LMP társelnöke a 2018. január 11-én nyilvánosságra hozott tényszerű számvevőszéki jelentés következményeként határidőben megküldte a párt intézkedési tervét az ÁSZ részére, amelyben feladatokat határozott meg a feltárt szabálytalanságok kijavítása, illetve jövőbeli elkerülése érdekében, továbbá konkrét intézkedési feladatot határozott meg annak érdekében, hogy az LMP a jövőben ne fogadjon el tiltott támogatást – írja az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az Állami Számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik – mutatnak rá.

OS