A Hős utcai és a Bihari utcai szegregátum felszámolása társadalmi kérdés.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A törvénytisztelő, a szociális bérlakásukért becsületesen fizető többséget rettegésben tartják az emberi együttélés szabályait semmibe vevő, a környékhez nem a rászorultságuk, hanem a törvénykerülő életmódjuk miatt ragaszkodó családok. A Kőbányai Önkormányzat eddig is minden segítséget megadott azoknak a bérlőknek, akik együttműködnek a kerülettel, de nem áll módjában asszisztálni ahhoz, hogy egyes civil szervezetek és ellenzéki pártok illegális lakásfoglalók, tartozást felhalmozók, a törvényekkel visszaélők botránykeltését használják fel politikai céljaikra. 

A Kőbányai Önkormányzat határozottan visszautasítja, hogy különböző pártok és civil szervezetek kampánycélokra használják fel a kerület két legnagyobb szegregátumának megszüntetésére tett erőfeszítéseit. A hivatalba évek óta érkeznek panaszok a Hős utcában, illetve a Bihari utcában uralkodó közegészségügyi állapotok és az egész környéket sújtó közbiztonsági problémák miatt. A két telep helyzete az országos sajtóban is ismertté vált: a hétköznapok része a megfélemlítés, az erőszak, a drogterjesztés, a szeméthegyek – amelyek mögött az itt élő dílerek tízmilliós autói parkolnak. A mindennapos razziák miatt az „érintett” lakók a rendőrök érkezését előrejelző figyelőrendszert hoztak létre. A normális többség alig mer kimozdulni az otthonából. A teljesen lelakott, illetve életveszélyessé vált házakat mindenképpen le kell bontani, és ez jelenthet megoldást a törvényen kívüli életmódra berendezkedett csoportok felszámolására is.

Látszólag nagyon humánus A Város Mindenkié csoport javaslata: mindenkinek legyen joga a lakhatáshoz. Ez az utópisztikus szocialista elképzelés Kőbányának azt jelenti, hogy a kerület 2500 önkormányzati bérlakásában élők életfogytig jogosultak a kedvezményes lakhatásra, azok a rászoruló családok pedig, amelyek jelenleg elhelyezésre várnak, soha nem jutnak lehetőséghez. Aki pedig úgy dönt, hogy nem fizet, mert úgysem lehet kirakni, annak a többi adófizető egy életre megfinanszírozza a költségeit.

A Kőbányai Önkormányzat eddig is és a jövőben is minden segítséget megad azoknak a rászorulóknak, akik együttműködnek a kerülettel sorsuk megnyugtató rendezése érdekében, betartják az emberi együttélés szabályait és a törvényeket. Ezen lakók jó részét a Hős utca és a Bihari utca érintett házaiból már elhelyezte az önkormányzat.

„A Kőbányai Önkormányzat a Hős utcai és a Bihari utcai szegregátumok felszámolásakor minden estet egyedileg kezel, és a lehető legtisztességesebben jár el azokkal szemben, akik együttműködnek a hivatallal” – jelentette ki az ügy kapcsán a polgármester. Kovács Róbert hangsúlyozta: itt életveszélyessé vált házak lebontásáról és méltatlan körülmények felszámolásáról van szó. „Az önkormányzat patrióta politikát folytat, kötelességének tartja, hogy a törvénytisztelő többség érdekeit képviselje, ezért a jövőben sem hajlandó meghajolni egy politikai célokra felhasznált, hangos kisebbség felelőtlen látszatkeltése előtt” – mondta Kőbánya polgármestere.

Ez a két szegregátum Kőbánya és egész Budapest fejlődésének útjában áll – nem véletlen, hogy a kormány is 2,1 milliárd forinttal támogatja a Hős utcai problémák felszámolását. Az itt élő becsületes szegény emberek is jobbat érdemelnek annál a helyzetnél, amelynek fenntartásáért jelenleg elszántan kampányolnak felelőtlenül ellenzéki pártok és civil szervezetek.

Milliárdos károkat okoztak Kőbányának a problémás bérlők

A Kőbányai Önkormányzat jelenlegi vezetése 2010 óta dolgozik elkötelezetten a Hős és Bihari utcákban évtizedek óta fennálló, súlyos problémák megoldásért. Kőbánya önerőből nem tudta volna megoldani a két szegregátum helyzetét, ezért Kovács Róbert polgármester dr. György István kormánymegbízottal és Révész Máriusz kormánybiztossal összefogva a kormány segítségét kérte. Sikeres közbenjárásuk eredményeként a kormány 2017 decemberében döntött arról, hogy mintegy 2,1 milliárd forintos támogatást biztosít Kőbányának.

Kőbányának nincs anyagi lehetősége, sem jogosultsága arra, hogy bárkinek közpénzből élethosszig ingyen lakhatást biztosítson, de maximálisan támogatja azokat a törvénytisztelő és normakövető családokat, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe, és készek együttműködni sorsuk megnyugtató rendezése érdekében. Emellett továbbra is a leghatározottabban lép fel azokkal szemben, akik nem tartják be a jogszabályokat, nem akarnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak és viselkedésükkel megkeserítik a jogkövető állampolgárok életét.

Az önkormányzatnak közel 2500 bérlakása van. A bérlők 90 százaléka becsülettel fizet és vigyáz arra az ingatlanra, ahol él. Az üres bérlakások jó részében azért nem él senki, mert az az ott élők számának és életmódjának „köszönhetően” lakhatatlanná vált, és az önkormányzat csak egyenként 4-6 millió forintos ráfordítással tudja rendbe hozni az ingatlanokat, az okozott károk pedig behajthatatlanok. Az embertelenné fajuló körülményekhez a jogcím nélkül beköltöző rokonok – sőt, időnként egész családok – és a nem rendeltetésszerű használat vezetnek. Előfordul, hogy a lakók szabálytalanul vételezik az áramot vagy a gázt, ilyenkor a szerződés felmondása mellett rendőrségi eljárásra is sor kerül, de a költségeket legtöbbször az önkormányzatnak kell kifizetnie ezekben az esetekben is.

A problémás 10 százalékba tartozók közül csak a nem fizető bérlők több tízmillió forintjába kerülnek a kőbányaiaknak, nem számolva a felhalmozott közüzemi tartozásokat, valamint az áram- és gázlopások költségét. Eközben tavaly a bérlakások karbantartására, üzemeltetésére és felújítására 620 millió forintot költött a kerület.

A Bihari utca 8/c és a Hős utca 15/a és b alatti házakban, illetve azok környékén uralkodó élhetetlen és áldatlan állapotok felszámolásáért évek óta küzd az önkormányzat. Kovács Róbert polgármester dr. György István kormánymegbízottal és Révész Máriusz kormánybiztossal együttműködésben tavaly közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöktől kért segítséget, és a kormány – látva és megértve a Hős utcai állapotok tarthatatlanságát – 2017 decemberében biztosította a szegregátum felszámolásához szükséges 2,1 milliárd forintot.

Jelenleg folyamatos az egyeztetés a Kőbányai Polgármesteri Hivatal és a Belügyminisztérium között. Az önkormányzat célja, hogy a támogatási összeg minél szélesebb felhasználási lehetőséget biztosítson az itt élők sorsának megnyugtató rendezéséhez. A szükséges okiratok aláírását és a támogatás megérkezését követően az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a konzultációt a Hős utcai lakókkal. Fontos, hogy a kerület minden esetet egyedileg vizsgál majd meg.

Tájékoztató az önkormányzat Hős és Bihari utcákban lejáró lakásbérleti szerződéseinek hátteréről

A Kőbányai Önkormányzat az ingatlanok műszaki állapota miatt évek óta nem adja ki a megürülő lakásokat, illetve nem hosszabbította meg a Hős utca 15/a és b, illetve a Bihari utca 8/c szám alatti önkormányzati ingatlanokra kötött, határozott idejű bérleti szerződéseket. Erről az érintett lakók legalább fél évvel a bérleti szerződésük lejárta előtt értesítést kaptak.

A lakók tájékoztatása folyamatos, a kerület szociális ügyekért felelős alpolgármestere és az önkormányzat munkatársai rendszeres kapcsolatot tartanak az érintett ingatlanokban élőkkel. A kerület azonban csak azokkal a családokkal tud együttműködni, akik maguk is tenni kívánnak sorsuk rendezése érdekében. Azoknak a lakóknak, akiknek lejár a bérleti szerződése, de problémamentes volt a jogviszonyuk, lehetőségükben állt új lakásigénylést benyújtani és másik bérleményre pályázni.

Információk a kőbányai szociális támogatásokról

Kőbánya nem engedi el senkinek a kezét, aki tud és akar is tenni sorsa rendezése érdekében. Mivel minden eset más és más, az önkormányzat testre szabott megoldásokat keres az elesettek támogatására. (A települési támogatáson és a szociális bérlakás-programon túl adósságkezelés, elmaradás esetén részletfizetési kedvezmény, minden évben méltányossági nyílászáró-csere, 2018-ban már méltányossági berendezési tárgycsere is, ingyenes védőoltások, gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatás, „Kőbánya számít Rád” ösztöndíj az általános iskolásoknak, Bursa Hungarica programban való részvétel, stb.)

Egész évben széles körű, ingyenes szolgáltatásokkal (minden nap ingyenes meleg étel, mosoda, tisztálkodási lehetőség, vasalás, ruhaadományok, fodrászat, tűzifa, stb.) várja a kerület a rászorulókat a Baptista Szeretetszolgálattal közösen működtetett szolgáltató centrum a Maglódi úton. Az elsők között csatlakozott a Kőbányai Önkormányzat az „Elsőként lakhatást!” programhoz, 2013 óta A Város Mindenkié csoporttal, Az Utcáról Lakásba Egyesülettel és a Habitat for Humanity-vel együttműködve minden évben két lakást ad fedél nélküli bérlőknek. Emellett a Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési, Közösségi Program (LÉLEK) keretében – állami támogatással – lakást és munkát is ad a beköltözőknek, valamint a beilleszkedést is segíti.