Aggodalommal figyeli az Amnesty International magyar és izraeli szervezete Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő „egyre szorosabb szövetségét”, mert mindketten „megbélyegző” kampányt folytatnak a jogvédő szervezetek és aktivisták ellen – közölte a két szervezet az MTI-vel hétfőn.

Mint írták, a két politikus „gyűlöletet szít az egyetemes ember jogok és közös értékek ellen”, megpróbálja aláásni a jogvédő szervezetek és aktivisták szerepét a társadalomban és megbélyegző kampányt folytat ellenük. Hozzátették: mindkét országban olyan jogszabályokat fogadtak el, és a hírek szerint terveznek elfogadni, amelyek korlátozzák a demokratikus értékekért, az emberi jogokért és a hatalom átláthatóságáért küzdő civil szervezetek munkáját.

A két civil szervezet közös közleményében jelezte: tapasztalatuk szerint Magyarországon és Izraelben is „egyre mérgezőbbé válik a közbeszéd, amelyhez nagyban hozzájárul a jogvédő szervezetek – köztük az Amnesty International – ellen folyó megbélyegző és hamis vádakat megfogalmazó magyar és izraeli kormányzati lejáratókampány”.

Mint írták, biztatónak tartják, hogy a civiltörvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A közlemény idézi Molly Malekart, az Amnesty International Izrael programigazgatóját, aki arról beszélt, félnek, hogy a két miniszterelnök kedden kezdődő találkozóján „nemcsak az emberi jogokat sértő terveikről, hanem azok megvalósításáról is” szót ejt majd.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója pedig arról beszélt, felszólítják a két politikust, hogy alapjaiban változtassanak az emberi jogokkal kapcsolatos hozzáállásukon, és térjenek vissza egy olyan politikához, amely tiszteletben tartja és védi mindenki jogait.

Benjámin Netanjahu hétfőn érkezik hivatalos látogatásra Magyarországra.

MTI

A magyar kormány válasza

Magyarország, és a hírek szerint Izrael is határozottan fellép Soros György fizetett szervezetei ellen – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az Amnesty International izraeli és magyar szervezetének hétfői közleményére, amelyben aggodalmukat fejezték ki Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyre szorosabb szövetsége miatt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-nek küldött közleményében erre válaszul közölte: Magyarország, és a hírek szerint Izrael is határozottan fellép Soros György fizetett szervezetei ellen. A közleményben azt írták: „Soros által pénzelt szervezet” az Amnesty International is. Hozzáteszik: Soros György fizetett aktivistái bevándorlók százezreit akarják behozni Európába, és lépten-nyomon támadják azokat az országokat, amelyek megvédik határaikat.

MTI