Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben reagált arra, hogy a Jobbik ismételten törvénysértéssel vádolta meg a szervezetet. Az ÁSZ emlékeztetett: a Jobbik gazdálkodását 2010-től folyamatosan törvénysértések jellemezték.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az ÁSZ közleményét.

„Az Állami Számvevőszék nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését. Az ÁSZ határozottan visszautasítja, hogy a Jobbik ismételten »törvénysértéssel« vádolta meg az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervét, miközben a gazdálkodása során éppen a párt követett el számos törvénysértést az elmúlt években. Az ÁSZ javasolja a pártnak, hogy a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért vállalja a felelősséget.

Az Állami Számvevőszék 2018. január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom legfrissebb ellenőrzéséről szóló jelentését. Az ellenőrzés során ÁSZ megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ez utóbbi megállapítást Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is elismerte az ATV Start című műsorának 2018. július 3-i adásában, amikor arról beszélt, hogy a párt jóval a mindenki számára elérhető piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben.

Ez a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos módosítása alapján törvényellenes, tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, amit az ÁSZ feltárt a Jobbik ellenőrzése során. A Jobbik elnökének nyilatkozata is megerősítette, hogy az ÁSZ a vonatkozó törvények szerint járt el a párt ellenőrzése során. Továbbá a Fővárosi Törvényszék néhány hete jogerős határozatában erősítette meg az ÁSZ alkotmányos pozícióját, amikor kimondta, hogy a Számvevőszék jelentése bíróság előtt nem felülvizsgálható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a pártok ellenőrzése során az ÁSZ jogosítványai – többek között – arra terjednek ki, hogy a párttörvény 2014. január 1-től hatályos – a nemzetközi elvárásoknak is megfelelően szigorított – előírásai alapján, amennyiben a pártok tiltott, nem pénzbeli támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. Ez ugyanakkor nem bírság vagy büntetés, hiszen az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel. Az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit sem az ÁSZ, hanem a vonatkozó jogszabályi előírások határozzák meg, érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre. Hangsúlyozzuk: amennyiben egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor nem biztosított a finanszírozásának átláthatósága, a jogszabállyal ellentétes pénzügyi előnyhöz jut, valamint a tiltott támogatás elfogadása korrupciós veszélyt jelent.

Az ÁSZ ezúton is tájékoztatja a közvéleményt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom gazdálkodását 2010-től folyamatosan törvénysértések jellemezték. Az ezt alátámasztó nyilvános számvevőszéki jelentések megtalálhatók az ÁSZ honlapján.

Az ÁSZ emlékeztet arra is, hogy 2018. július 6-án elfogadta a Jobbik Magyarországért Mozgalom többször kiegészített intézkedési tervét, melyben a párt a szabálytalanságot elismerve, vállalta a törvénysértő gyakorlat megszüntetését. Amennyiben a párt végrehajtja az elnöke által az intézkedési tervben meghatározott feladatokat, és a gazdálkodása során a jövőben betartja a vonatkozó jogszabályokat, akkor elkerülhető lesz az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megismétlődése.

Végezetül az Állami Számvevőszék ezúton is leszögezi, hogy a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, az adófizető állampolgárok érdekében végzi a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését.”