Magyarország azt várja az osztrák EU-elnökségtől, hogy az eddigi brüsszeli migrációs politikával szemben teljesen új, az eddigiekkel homlokegyenest ellenkező politikát folytasson, és a magyar kormány ehhez minden támogatást megad – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak. Szijjártó Péter szerint folytatni kell a küzdelmet a migrációt szervező erőkkel.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

A miniszter az osztrák kancellárnak az Európai Parlamentben kedden elmondott beszédére reagált, amelyben Sebastian Kurz kiemelte: soros uniós elnökségének idején Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni, és egyik legfontosabb feladatának tekinti az illegális migráció visszaszorítását.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, az Európai Tanács legutóbbi ülése után újabb politikai csatákra kell számítani, és a következő időszakban is meg kell vívni a küzdelmeket az illegális bevándorlással és az azt szervező erőkkel.

Mindaddig, amíg Európa nem kész és nem képes arra, hogy megvédje saját külső határait, s mindaddig, amíg a hot spotokat az EU területén belül állítják fel, a bevándorlási válság folytatódni fog – mondta Szijjártó Péter.