Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Nyugati demokráciákban nem fordul elő olyan jelenet, mint a héten a magyar parlamentben – értékeltek elemzők az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában vasárnap.

Fotó: Demokrata/Somfai Sándor (archív, illusztráció)

Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azt mondta: mindenhol rendezi a normaháttér, hogy egy-egy törvényhozásban milyen módon kell viselkedni a törvényhozásba bejutott embereknek. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban – vagyis nagy múltú demokráciákban – mindenhol szigorú a szabályozás. Ehhez hasonló a magyar jogszabályi háttér is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nyugati országokban szigorúak a szabályok, de azokat nem is kell alkalmazni.

Azt mondta: a törvényhozáshoz méltatlan képsorok jellemzően nem nyugaton, hanem Ukrajnában, a Balkánon, posztszovjet államokban figyelhetők meg.

Galló Béla is egyetértett abban, hogy „nyugaton” más a helyzet a parlamentekben.

A két szakértő abban is egy állásponton volt, hogy a parlamentben történtek óta szervezett tüntetéseken vannak visszatérő, felismerhető arcok.

Galló Béla úgy értékelt, a megmozdulásoknak nincs igazi társadalmi hatóereje. Az ellenzéki pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy radikalizálják a társadalmi hangulatot. Kiemelte továbbá, hogy a főszereplők, vagyis a szakszervezetek nincsenek az utcán.