Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szocialista párt elnöksége és választmánya is egyhangúlag támogatta szombaton, hogy Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje – jelentette be a két testület vezetője Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula pártelnök hangsúlyozta, a magyar választók jelentős része eldöntötte, hogy 2018-ban ezt a hatalmat le kívánja váltani; a következő néhány hónap kérdése, hogy ki lesz az, aki ezt a változást vezeti. Jelezte, azt szeretnék, hogy Botka László vezetésével az MSZP „meghatározó szereplőként” vegyen részt ebben a folyamatban.

A pártelnök hangsúlyozta, a jövő szombati kongresszus dönt az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről, és ha Botka Lászlót megválasztják, másnaptól már úgy tekintenek rá, mint akit Magyarországnak, a civileknek, a szakszervezeteknek, az értelmiségnek ajánlanak kormányfőül, és a demokratikus ellenzéki pártoknak is, amelyek 2018-at a változás évévé kívánják tenni.

Kérdésre válaszolva Botka László azon kijelentéséről, hogy ne kerüljenek a jelöltek közé „2010 fő felelősei”, Molnár Gyula úgy nyilatkozott, nem személyekről, „sokkal inkább egy felfogásról van szó”.

Szavai szerint világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult saját és mások hibáiból, a kormányzati felfogásban, a politikai gondolkodásban pedig „nem kívánunk visszatérni a 2010 előtti időszakhoz, hanem egy új baloldali politikát építünk”.

Molnár Gyula úgy fogalmazott: „abban a helyzetben vagyunk, hogy nemhogy elengedni kell valakinek a kezét, sokkal inkább az a feladat, hogy minél több embert tudjunk magunk mögött”. Politikai értelemben nem vétó-, hanem egyetértési jogot kért a képviselőjelöltek kiválasztásához Botka László – tette hozzá.

Hiller István, a választmány elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, „ha van alternatíva, akkor van változás”.

Mint mondta, ehhez vezetőre és meggyőző mondanivalóra van szükség, ezt pedig Botka Lászlóval és a jövő hét közepén bemutatandó „új társadalmi szerződéssel” az MSZP felmutatja.

A választmányi elnök hangsúlyozta, az Ajánlat a nemzetnek címet viselő hosszú távú stratégiai dokumentum a baloldal és az MSZP értékeit is világossá teszi.

Orbán kihívója Botka, a Fidesz kihívója pedig az MSZP – jelentette ki Hiller István.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint Botka László szegedi polgármester, MSZP-s miniszterelnök-jelölt is csak egy újabb adóemelő és nyugdíjcsökkentő szocialista.

Halász János szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, igaz lehet, hogy a történelem ismétli önmagát, úgy látják ugyanis, hogy a baloldalon semmi sem változik. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon után most itt van Botka László, és a szocialisták továbbra is félrevezetik az embereket, hazudnak – értékelt.

Feltette a kérdést, hogy vajon mikor mondott igazat az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltje: a szocialisták kormányzása idején, amikor az összes megszorítást megszavazta a parlamentben, vagy az elmúlt hetekben, amikor az ellenkezőjét próbálta állítani, és „mindenkinek megígért fűt-fát”? A Fidesz szerint Botka László ugyanott folytatná, ahol Gyurcsány Ferenc abbahagyta.

Bár a szegedi polgármester szívesen tesz úgy, mint akinek semmi köze az eddigi szocialista politikához, a valóság az, hogy több mint húsz éve ő is része az MSZP-nek – hangsúlyozta Halász János.

A „Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszakban” Botka László is megszavazott minden megszorítást, amely a magyar családokat, a munkából élőket, a nyugdíjasokat sújtotta.

Elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat és a közalkalmazottaktól egyhavi bért. Támogatta az adóemeléseket: a személyi jövedelemadó mértékének többszöri növelését, a 32 és a 40 százalékos adókulcsot, az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) 12-ről 25 százalékra emelését, a családi adókedvezmény és az otthonteremtési kedvezmények eltörlését, a lakásáfa megduplázását, valamint a lakáshitelek után járó adókedvezmények megszüntetését.

Ő is a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése mellett voksolt. „Megnyomta a gombot” akkor is, amikor rezsit kellett emelni, és amikor csökkentették a gáz- és távhő-árkompenzációt a legrászorultabbaknak.

Ott volt, amikor mérsékelték a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási díj, a gyógyászati segédeszközök jogosultságát, amikor meg akarták adóztatni a családi pótlékot és a nyugdíjakat, továbbá bevezették az ingatlanadót.

Botka László megszavazta a magyar vállalkozásokat sújtó összes adó- és járulékemelést, és akkor sem tiltakozott, amikor az egészségügytől, az oktatástól, valamint a magyar gazdáktól vettek el forrásokat – sorolta a Fidesz-frakció szóvivője.

Kérdésre válaszolva Halász János úgy fogalmazott: a Felcsúton zajló tüntetés egy újabb akciója a „Soros-hálózatnak”, amely mindenhol minden eszközt bevet, hogy nyomást gyakoroljon a magyar kormány bevándorláspolitikájára. „Végső soron mindig erről van szó” – vélekedett.

Egy másik témában feltett kérdésre azt mondta, helytelen, hogy megtörténhettek a kispártok visszaélései a 2014-es választásokon, ugyanakkor fontos a lehetőség biztosítása. A helyzet kezelésére a Fidesznek volt javaslata, amely azonban nem kapott ötpárti támogatást, holott közös szándék kellene – fűzte hozzá.

MTI