Fotó: MTI, archív, illusztráció

A legfontosabb értékek közé tartozik napjainkban az állampolgárok biztonsága és bizalma – hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára pénteken a Vas megyei Jánosházán, ahol átadott egy mobil kormányablakként szolgáló kisbuszt.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Tuzson Bence azt mondta: a magyar állam és a magyar emberek között kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatnak kell kialakulnia.

Hozzátette: az állam kötelessége, hogy a polgárai felé forduljon, olyan „kétirányú kaput” nyisson, amelyen keresztül hozzáférhetővé válnak az állam szolgáltatásai.

Elhangzott, hogy 2011 óta országszerte 295 kormányablak létesült, ahol az állampolgárok 2500 féle ügyet tudnak intézni. A szolgáltatás színvonala Tuzson Bence szavai szerint az elmúlt években sokat javult, de arra törekszenek, hogy a jövőben egyre kevesebb ügyet kelljen majd intézni, egyre kevesebb papírra, engedélyre legyen szükség a mindennapokban.

Az államtitkár azt mondta, hogy nem lehet minden településen kormányablakot nyitni, ezért döntöttek az integrált kormányzati ügyfélszolgálat megszervezéséről, mobil kormányablakok létesítéséről; tíz „kormányablakbuszt” szereztek be. Ezek közül hatodik a Jánosházán átadott.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott elmondta: a megyében jelenleg 13 kormányablak működik, tíz a járási központokban, három pedig Szombathelyen. Tavaly a vasi kormányablakok 330 ezer ügyet intéztek, idén pedig az elintézett ügyek száma meghaladja majd a 400 ezret.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy miközben egyre több adatot kell rögzítenie egy-egy ügyintézés kapcsán az államigazgatásnak – például személyi igazolvány váltásakor ma már ujjlenyomatot is rögzítenek – az emberek jogos igénye, hogy az ügyintézés gyorsabbá és egyszerűbbé váljon. Ezeknek az ellentétes elvárásoknak szerinte jól megfelelnek a mindenütt egységesen és megbízhatóan működő kormányablakok.

Kiss András, a 2500 lakosú Jánosháza polgármestere elmondta: örülnek a kormányablakbusznak, amely kéthetente egyszer érkezik majd hozzájuk, de hosszabb távon a kisváros saját kormányablakot is szeretne, amelynek elhelyezésére már át is alakítottak egy épületet.