Azoké az országoké a jövő, amelyeknek erős identitásuk van – mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltánt a keresztényüldözésről tartott budapesti konferenciáról kérdeztek az M1 aktuális csatornán.

Fotó: MTI, Illyés Tibor


Fotó: MTI, Illyés Tibor

Balog Zoltán azt mondta, nagyon kevesen tudják, hogy a hitük miatt üldözött emberek közül ötből négy keresztény, mert azt hiszik, hogy a kereszténységen alapuló nyugati civilizáció a legerősebb. Emiatt is nagy szégyen szerinte, hogy „nem vagyunk képesek megvédeni” ezeket az embereket.
    
A miniszter szavai szerint „ha mi, európaiak nem definiáljuk úgy magunkat, hogy a kereszténységen alapuló kultúrának és életmódnak a képviselői vagyunk, akkor mások definiálnak minket”. 
    
Balog Zoltán kitért arra is, hogy Magyarország több mint egymilliárd forint értékben vitt oda segítséget, ahol baj van, akit pedig meghív, azt szeretné törvényes, legális körülmények között meghívni. Ezért van egy ösztöndíjprogram, amelynek keretében 72 keresztény fiatal tanul az országban, de – hívta fel a figyelmet – a konferencián minden közel-keleti egyházi vezető elmondta, nem azt akarják, hogy a híveiket meghívják Magyarországra, ott akarnak élni, ahol születtek. Magyarország a többi között iskolát épített az iraki Erbílben és egy teljes falu felépítését vállalta – emlékeztetett a miniszter.

(MTI)