Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Orbán Viktor leszögezte: „ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása”.

„Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben” – zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.

Kövér László részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a csütörtöki barcelonai terrortámadás kapcsán a spanyol képviselőház, illetve a szenátus elnökének.

Az Ana Pastor képviselőházi és Pío García-Escudero szenátusi elnöknek címzett, az MTI-nek pénteken megküldött részvétnyilvánító levélben Kövér László azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a terrorista merényletről, amely számos ember életét követelte és sokakat megsebesített.

Leszögezte: Magyarország határozottan elítéli az ilyen értelmetlen és embertelen cselekedeteket, és messzemenő támogatásáról biztosítja Spanyolországot a terrorizmus ellen folytatott közös harcban.

A házelnök a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében mély részvétét fejezte ki a merényletben elhunytak hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbb teljes felépülést kívánt.

Spanyolország átfogó terrorellenes műveleteket indított azután, hogy egy feltételezett dzsihadista a tömegbe hajtott egy kisteherautóval Barcelonában csütörtökön, 13 embert halálra gázolva. A támadás elkövetőjeként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának a csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet kapcsán.

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

„A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együtt érzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk” – fogalmazott Áder János.

Csütörtök délután egy kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában. A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet. Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír, a legfrissebb közlések szerint 13-an vesztették életüket, sokan megsérültek.

MTI