Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Gulyás Gergely kifejtette, „haszonélvező a filantróp pénzember, aki szívesen ad kölcsönt az általa támogatott és alapvető emberi jogként feltüntetni próbált migráció kezelésére”, továbbá az alvilág, amely a modernkori emberkereskedelem szervezője, valamint a politikai osztály baloldala, amely menekültstátuszon és állampolgárságon keresztül remél új szavazókat a tőlük elforduló korábbi támogatóik helyett. 

Az illegális migrációnak haszonélvezői még azon iparágak is, amelyek az újonnan érkezők ellátásában vesznek részt közpénzből. 

Kijelentette, felelőtlen döntéshozók Európa polgárait kész helyzet elé állítva akarják megváltoztatni a kontinens arculatát. A nemzetközi porond egyes szereplői kétségbe vonják az emberek és nemzetek jogát, hogy maguk dönthessenek a saját sorsukat évtizedekre vagy akár évszázadokra meghatározó kérdésekben – mondta a tárcavezető, aki a migrációt nevezte a kor legaktuálisabb és legnagyobb problémájának. 

Hangsúlyozta, különösen fontos az igazságot újra és újra megismételni egy olyan világban, ahol az igazságot „a politikai korrektség fojtogatja”. 

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a migráció nem megfelelő válasz a demográfiai problémákra, nem oldja meg a munkaerő utánpótlásának gondjait sem – jegyezte meg. 

Kiemelte, a magyar kormány a családok támogatásában látja a megoldást még akkor is, ha egy sikeres program csak hosszú évek múlva hozhat eredményt. 

Gulyás Gergely beszélt arról is: senki nem vitatja, hogy a gazdagabb államoknak segíteniük kell a szegényebbeknek, a kérdés csak az, milyen formában. Elmondta, Magyarország büszke a békefenntartó missziókban végzett tevékenységére, továbbá úgy gondolja, a segítséget kell odavinni, ahol baj van. Jó példaként említette erre a Hungary Helps programot, amely közvetlenül segíti a helyi közösség konkrét problémáit. 

A Miniszterelnökség vezetője kitért arra is, hogy „a migráció a jogállamiság próbakövévé vált”. Emlékeztetett, Magyarország – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – nem csatlakozott az ENSZ globális migrációs csomagjához. 

„Azóta azt látjuk, hogy egyfajta lopakodó jogalkotás keretében újra és újra megpróbálják nemzetközi, sőt uniós egyezményekbe is becsempészni az ENSZ-határozatnak a joganyagát” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez is jól mutatja, mire lehet számítani a migráció ügyében, ha a májusi EP-választáson nem érkezik világos üzenet azoknak, akik az elmúlt években nem tettek semmit a migráció ellen, vagy kifejezetten támogatták azt. 

Aláhúzta, Magyarország és Olaszország az elmúlt években megmutatta, hogy a migrációt meg lehet állítani, ha erre van akarat és bátorság. A folyamat egyetlen lehetséges megoldása a menekültügyi igények jogállami keretek közötti, de európai határokon kívüli elbírálása – szögezte le.

Gulyás Gergely döntő kérdésnek nevezte, hogy „az európai életmód és a keresztény kultúra védelmében létrejöhet-e egy újabb lelki megújulás, ami kellő hátteret ad Európa önazonosságának megerősítéséhez”.