Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy amikor az Egyesült Államok a saját állampolgáraival szemben szigorú biztonsági intézkedéseket hoz, akkor elképzelhetetlen, hogy az illegális migránsokra ennél kevésbé szigorú szabályok vonatkozzanak – mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, mielőtt interjút adott a CNN hírtelevíziónak.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Kovács Zoltán elmondta: az interjúban alapvetően a magyar kormány illegális migrációval kapcsolatos intézkedésekről fognak beszélgetni. 
    
Felidézte: március közepétől-végétől az uniós állampolgároknak regisztrálniuk kell ki- és belépéskor a saját határaikon, amikor átlépik a schengeni övezetet.
    
Amikor az Egyesült Államok a saját állampolgáraival, vagy Európa a saját polgáraival szemben ennyire szigorú biztonsági intézkedéseket hoz, akkor elképzelhetetlen, hogy az illegális migránsokra ennél kevésbé szigorú szabályok vonatkozzanak, és mintegy szabadon juthassanak az Európai Unió és az Egyesült Államok területére – mondta, jelezve, hogy erről is szól majd az interjúban. 
    
Hangsúlyozta: fel kell hívni a figyelmet „arra a kettős mércére és farizeus hozzáállásra”, „amit az elmúlt hat évben oly sokszor láttunk”. Megjegyezte: az, hogy megszületett a felismerés arról, hogy ez a kettős mérce jelen volt a politikában, „a kétoldalú kapcsolatokban segíthet”.

(MTI)