Az LMP vélelmezi, hogy a forintosított egykori devizahitel-szerződések nem felelnek meg az Európai Unió Bírósága által kimondott feltételeknek, ezért a párt szerint a jogalkotónak kell védelmet nyújtania a mintegy egymillió kontraktus érintettjeinek. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Csárdi Antal, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: felül kell vizsgálni a szerződéseket azután, hogy az uniós bírói testület kimondta, a bankoknak széleskörű tájékoztatást kellett volna adniuk a devizaárfolyam kockázatáról, annak következményéről. 

A kérdés rendezéséig pedig le kell állítani a kilakoltatásokat – szögezte le. 

Rámutatott: a luxemburgi döntés után bárki élhet jogorvoslattal, az pedig a jogalkotó felelőssége, hogy ezt ne kelljen egyesével megtenniük az embereknek. 

Szerinte azt is meg kell vizsgálni, hogy a forintosításkor jogosan és forintban számoltak-e fel díjakat a pénzintézetek, az árfolyammozgás költségét pedig az adósnak, a banknak és az államnak együttesen kell viselnie. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt teljes mértékben az adósra terhelték. 

Azt mondta: a kormánynak le kell ülnie az ellenzéki pártokkal, és még idén megoldást kell találni a kérdésre, ellenkező esetben a ciklus végéig tízezer végrehajtás juthat a kilakoltatás fázisába. 

A politikus kérdésre szólt arról is, hogy a pártból első fokon kizárt Sallai R. Benedek, aki később mégis párttag maradhatott, eljárást kezdeményezett a korábbi társelnök, Szél Bernadett ellen. Csárdi Antal kijelentette: tudomása szerint nem kezdődött eljárás, az ugyanis nem indul el automatikusan egy beadványra. „Robi partvonalon kívülről kiabál be” – jelentette ki, hozzátéve: ilyen kezdeményezéseket csak olyanok tesznek, akik valódi javaslatok hiányában nem jutnak médiafigyelemhez, csupán bulvárhírek keltésével.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy Sallai R. Benedek hűtlen kezelés miatt is kezdeményezett vizsgálatot Szél Bernadett ellen, azt válaszolta: meggyőződése, hogy ilyen vád nem állna meg, Szél Bernadett ugyanis az egyik legtisztességesebb politikus, akit ismer. 

Az Orbán Viktor miniszterelnök sajtóban nyilvánosságot kapott repülőútjára vonatkozó kérdésre Csárdi Antal azt felelte: az országgyűlési törvény szerint egy politikus nemcsak ajándékot, de juttatást sem fogadhat el egy bizonyos értékhatár felett. Hozzátette: ezek az utak komoly milliárdjaiba kerülnek az adófizetőknek, hiszen az ajándékozó Garancsi István vállalkozó túlárazott közbeszerzéseken jutott jelentős forrásokhoz.