Az LMP elvárja, hogy a kormány a következő hónapokban tegyen meg mindent az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, ahhoz kapcsolódóan legalább fogadjon el intézkedéscsomagot és stratégiát arra, hogy az intézményrendszer felkészültebb legyen – mondta Demeter Márta (LMP) országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív

Az ellenzéki politikus rendkívül fontosnak nevezte, hogy a kormány és a társadalom érdemben lépjen fel mind a nőket, mind az elesetteket érő erőszakkal szemben.

Demeter Márta megjegyezte, hogy voltak ugyan minimális jogszabályi változtatások, példaként említette a kapcsolati erőszak fogalmának bekerülését a büntető törvénykönyvbe, „ugyanakkor látható az, hogy a jogszabályi változtatások szükségesek, de nem elégségesek ahhoz, hogy a probléma megoldódjon”.

Közlése szerint míg 2014-ben 158 esetben derült fény kapcsolati erőszakra, addig 2016-ban két és félszeresére, 391-re nőtt ez a szám, de az ilyen esetek 90 százaléka ki sem derül. Nem javult a helyzet az „áldozathibáztatás” terén sem – fűzte hozzá.

Az LMP úgy gondolja, hogy az elmúlt időszak eseményei – miszerint a nyilvánosságban többen vállalták fel, hogy zaklatás áldozatai lettek – elindítottak egy társadalmi vitát. „Ezért a kormánynak még nagyobb felelőssége lenne, hogy elfogadja és ratifikáljak az Isztambuli Egyezményt, amely segítséget nyújtana az áldozatoknak és megelőzhetné az ilyen eseteket” – mutatott rá Demeter Márta.

Szerinte az egyezmény kínálta intézkedések „forradalmi” segítséget jelentenének, érdemben járulnának hozzá a nők elleni erőszak felszámolásához. Példaként említette az újbóli elkövetés megelőzését, támogatói szolgáltatók és menedékhelyek létrehozását, képzéseket oktatási intézményekben, az azonnali reagálás és távoltartás rendszerét, hivatalból induló eljárások megteremtését, ellenőrző rendszer kialakítását.    

Az ellenzék képviselő szerint Magyarországon gyenge lábakon áll a megelőzés, az áldozatvédelem és a bűnüldözés. Az egyezmény segítené az együttműködést a civil szervezetekkel, amelyeket a kormány, szerinte, nem von be a végrehajtásba.

MTI