Ágh Péter (Fidesz) az azonnali kérdések keretében felidézte, hogy Demeter Márta (LMP) „öncélú politikai haszonszerzés miatt durván átgázolt” egy ENSZ-misszióban szolgáló magyar katona családjának személyiségi jogain, hazugságokat gyártott a kormányfő kiskorú lányáról, nem nyilvános katonai információt hozott nyilvánosságra.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív 

Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent és honvédelmi érdeket sértett – közölte, egyúttal jelezte: a képviselő ellen megtették a feljelentést. Felháborítónak nevezte, hogy egy gyermeket politikai célokra használjanak, és ismét mandátumáról való lemondásra szólította fel Demeter Mártát. Azt kérdezte, korlátozható-e Demeter Márta nem nyilvános adatokba való betekintési joga, amíg az igazság kiderül.

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: az LMP-nél pattog a labda, az ellenzéki párt hívhatja vissza a hivatalban lévő képviselőjét. A honvédelmi tárca és a honvédség kifejezetten figyel arra, hogy a képviselők megfelelően tudjanak tájékozódni, és az ellenőrzési feladatukat el tudják végezni. De sem ezzel, sem mentelmi jogával egy képviselő nem élhet vissza – rögzítette.

Megjegyezte: tudnak olyan misszióról, ahol kiszivárgott adatok katonák életébe kerültek. Hozzátette azt is: Demeter Márta megtehette volna, hogy bocsánatot kér a katona családjától, azonban ez nem történt meg.