Az LMP a balatoni régió közlekedésfejlesztésére szólítja fel a kormányt; az ellenzéki párt szerint az általuk szükségtelennek és drágának ítélt Budapest-Belgrád vasútfejlesztés forrásait inkább a kiemelt turisztikai régió vonatközlekedésének javítására kellene fordítani.

Fotó: MTI, archív

Keresztes László Lóránt társelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a közelmúltban voltak fejlesztések a Balaton vasútjain, ám azok szerinte nem hozták meg a kívánt eredményt. Nem csökkent érdemben a déli parton a menetidő, nem javult az utasok komfortérzete, nem lett csendesebb a vonat és nincs elegendő légkondicionált kocsi vagy kerékpárszállító.

Az északi parton ráadásul folyamatosan csúszik a fejlesztés, és már a 23 milliárd forintos beruházás tartalmán is csökkentettek – kifogásolta, hozzátéve, a térségben a közutak, de a kerékpárutak is igen rossz állapotban vannak. 

A társelnök kérdésre problémásnak ítélte, hogy egyes sajtóhírek szerint a választások előtt 20 milliárd forintot osztottak szét jutalomként minisztériumi dolgozók között az uniós kifizetések felgyorsításáért, részben uniós forrásból. Kijelentette: pártja azért is visszásnak ítéli ezt, mert a források nem valós fejlesztésekre mentek. Hozzátette: az összeget inkább a felsőoktatási dolgozók béremelésére kellett volna fordítani.

Keresztes László Lóránt kérdést kapott a pártját ért bírálatokkal, valamint az LMP belső ügyeinek kiszivárogtatásával kapcsolatban is. Azt felelte: az LMP rendezte a sorait, teljes tisztújítást tartott a választást követően, munkáját politikailag egységesen végzi. Szerinte éppen ez áll a támadások hátterében, hiszen pártjuk a jövőben egy olyan együttműködés katalizátora lehet, amely valós alternatívát kínálhat a kormányoldallal szemben. A lehetséges együttműködők között a XXI. századi pártokat és a civileket nevezte meg.

„Ez komoly kihívás lehet a nemzeti együttműködés rendszerével szemben és komoly kihívás a parlamenti küszöbön éppen csak átbukdácsoló bukott baloldal számára is” – fogalmazott, hozzátéve, összehangolt támadást érzékelnek jobbról is és balról is. Megjegyezte: a Jobbikot is hasonló támadások érik.

Arra a felvetésre, miszerint a pártból már kilépett korábbi társelnök, Hadházy Ákos is állhat a támadások mögött, azt felelte: nem szeretne konspirációkat sem megerősíteni, sem cáfolni.