Az MSZP-frakció antikorrupciós törvénycsomagot állít össze, amely biztosítja a közügyek nyilvánosságát, az átláthatóságát és amivel megelőzhetők a fideszes Mengyi Roland ügyéhez hasonló esetek, valamint a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos problémák – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI, archív, illusztráció



Tóth Bertalan közölte, egy alternatívát szeretnének bemutatni arról, hogy az MSZP hogyan képzeli a parlament, a demokratikus intézmények működését, és hogy a képviselőknek hogyan kellene átlátható módon politizálni.
    
A frakcióvezető elmondta, javaslataikat annak kapcsán készítik el, hogy az Európa Tanács Korrupióellenes Államok Csoportja (GRECO) – amelynek Magyarország is tagja – ajánlásokat fogalmazott, mert szerintük az országban „jogalkotási korrupció” van.
    
Hozzátette: az MSZP-hez hasonlóan ez a csoport is elfogadhatatlannak tartja, hogy kormány-előterjesztések helyett egyéni képviselői indítványok kerülnek a Ház elé, de kifogásolják az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogköreit és az ügyészség működését.
    
Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP antikorrupciós ügyvivője elmondta, a törvénycsomag vonatkozna az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségének szigorítására, politikai álláshalmozás megszüntetésére. Szeretnék, hogy ha a kormány tanácsadóiról, például Habony Árpádról mindent tudhatna a nyilvánosság – jegyezte meg.
    
Célként jelölte meg a pályázati pénzek átláthatóságát úgy, hogy a nem szabályosan kiírt, elbírált pályázatok a törvény erejénél fogva semmisek legyenek.
    
Az ellenzéki képviselő elmondta, mentesíteni akarják az ügyészséget és a bíróságot a politikai befolyástól.
    
Harangozó Tamás a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításáról azt mondta, nem a képviselőknek kellene nyilatkozatot készíteniük, hanem az állami szervek a közhiteles nyilvántartásokból eljuttatnák a szükséges adatokat az Országgyűlés Hivatalának minden év januárjában. Eltitkolás, mellébeszélés, félreírás kizárt – összegzett, rámutatva, hogy javaslatuk szerint a képviselő közvetlen hozzátartozójának is nyilvános lenne a vagyongyarapodása.
    
A politikus elmondta, októberre készülnek el a törvényjavaslatok, és szeretnék, ha december 9-én, a korrupcióellenes küzdelem világnapján már azt is lehetne látni, hogy a kormánypártok hajlandóak azokkal érdemben foglalkozni.

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)