Az MSZP-Párbeszéd szövetség a megfelelő döntések meghozatalát követően várhatóan közösen készül a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásra, kampányuk egyik kulcstémája az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz – jelentette be a Párbeszéd társelnöke a két párt Egerben tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Karácsony Gergely közölte: emellett a legfontosabb kérdésnek azt tekintik, miként tehető alkalmassá arra Magyarország, hogy az EU-támogatások valóban a társadalom felzárkózását, a gazdaság versenyképességének erősítését szolgálják annak a hatalmi gépezetnek a finanszírozása helyett, mely „az elmúlt nyolc évben hazánkat messzire vitte a nyugat-európai demokráciáktól”.

Az ellenzéki politikus szerint „a magyar igazságszolgáltatás ma nem a bűnüldözésre, hanem a bűnpártolásra szövetkezik, nincs olyan intézmény, mely hathatósan fellépne a politikai korrupció ellen”. Hozzátette: a kormány leleplezi szándékait, amikor mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. Ezért támogatják Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kezdeményezését és gyűjtik a csatlakozást támogató aláírásokat – húzta alá.

Véleménye szerint az EU források sokszor nem közelítik Magyarországot Európához. Készülnek ugyan beruházások, melyeknek örülni lehet, de a fejlesztési pénzek elköltése „rendkívül centralizáltan” történik, ráadásul mindez a „Magyarországot az európai élet lehetőségétől megfosztó jelenlegi korrupt rezsimet finanszírozza”. Az EP-választási kampányban ezért kiemelt téma lesz a korrupció elleni fellépés, valamint az a megújuló Európa, mely nem a hatalmi elitek, hanem a népek Európája – fogalmazott, hozzátéve: utóbbi víziót szeretnék képviselni az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy Magyarország végre a nyugati demokráciák közé, ne egy kétsebességes, vagy kiüresedő EU szegénypadjára kerüljön.

Tóth Bertalan MSZP-elnök a tájékoztatón arról beszélt: bárhol járnak az országban, mindenhol találkoznak olyan ügyekkel, melyek arról szólnak, hogy a „fideszes urak, baráti társaságok úgy kezelik az európai uniós pénzeket, mintha a sajátjuk lenne”. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elmúlt időszakban indított vizsgálatából az is kiderült: a miniszterelnök családja ugyancsak érintett uniós források eltüntetésében. A települési közvilágítás korszerűsítéséhez kötődő Elios-ügyben a jelentés „szervezett bűncselekmény-hálózatról” beszél – hangsúlyozta.

A helyi „fideszes kiskirályok” minden településen szeretnek belenyúlni a közös kasszába és szeretik az EU forrásokat sajátjuknak tekinteni – jegyezte meg. Szerte igaz ez Egerben is, ahol a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) korábbi vezetőjének irányítása alatt eltűnt több mint egymilliárd forint támogatás, melyet mai napig nem ismert baráti vállalkozói köröknek utaltak ki. Ennek kapcsán az MSZP követeli az érintett közéleti szereplők lemondását, továbbá azt, hogy hozzák nyilvánosságra, kik részesültek ebből a pénzből, a rendőrség pedig folytassa le a nyomozást és indítványozza az elkövetők felelősségre vonását – mondta.