Az MSZP a budapesti kerékblilincselés megszüntetését kezdeményezi, továbbá javasolja, hogy a kamerával rögzített szabálytalanságok esetében tegyék háromlépcsőssé a büntetési tételeket.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján „szimpla pénzbehajtásnak” nevezte a kerületek közterület-felügyeleteinek kerékbilincselési és kamarák útján történő büntetési gyakorlatát.

Az MSZP azt szeretné, ha utóbbi esetekben a felügyelet először csak figyelmeztetést adna ki, kisebb pénzbüntetést csak a második szabálytalanság után, 50 ezer forintos bírságot pedig csak a harmadik esetben szabnának ki – közölte, hozzátéve, előírnák azt is, hogy a három büntetési fokozat között legalább harminc napnak el kell telnie.

A szocialisták képviselője kitért arra is, hogy nincs érdemi párbeszéd a Római-part árvízvédelméről, ezért elsősorban a két alternatíva közötti tisztességes összehasonlítást követelik a városvezetéstől.

Horváth Csaba hangsúlyozta még, hogy a közgyűlés az olimpiai pályázat ügyében csak akkor jár el törvényesen, ha kiírja a kérdésben a népszavazást, majd a Fidesz később a bíróságon próbálja elérni, hogy ne kelljen azt megtartani a kérdés okafogyottá válása miatt.

Az MSZP szeretné elérni, hogy Lukács György filozófus szobra a XIII. kerületben kapjon új helyet – tette hozzá.

Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője arra szólította fel a közgyűlést, vizsgálja ki, a főváros miért kíván új dízel autóbuszok helyett negyven használt, más európai országokban leselejtezett hibrid buszokat vásárolni.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott továbbá, egy 2méretes mutyi készül a fővárosban” azzal, hogy „horror áron”, 22 milliárd forintért tervezik felújítani a Lánchidat és az alagutat, miközben 2008-2009-ben 5,8 milliárd forintból renoválták a villamosforgalmat is bonyolító Szabadság hidat.

MTI