Az MSZP szerint bár a magyar lakosságot a legjobban az egészségügy problémája érdekli, a kormánynak az a fontos, hogy Mészáros Lőrinc zsebét még jobban meg tudja tölteni.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten, sajtótájékoztatón kijelentette: a kormányváltás után szervezett, megtervezett, kiszámítható és elérhető egészségügyet hoznak létre, amelyben a vérvételre vagy a röntgenvizsgálatra nem kell heteket várni.
    Beszámolt arról, hogy válasz érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) írásbeli kérdésére, amelyben azt firtatta, milyen álhírekkel találkozott a tárca a sajtóban az egészségügy kapcsán.
    Az ellenzéki politikus azt mondta, Rétvári Bence államtitkár kibújt a kérdések megválaszolása alól, azaz nem tagadta, hogy valósak a sajtóban az egészségügy helyzetéről megjelent hírek.
    Szakács László a minisztériumi választ úgy értékelte, elismerték, hogy hat éven keresztül nem törődtek az orvoselvándorlással, hiszen a most indult béremelési programig nem tettek semmit az orvosok bérrendezése érdekében.
    Hozzátette: a tárca azon állítása ellenére, hogy az egészségügy jól finanszírozott, minden évben 100-120 milliárd forintnyi hiány termelődik a területen.
    Az ellenzéki képviselő elmondta, az államtitkár közlése szerint 2013 óta 12 milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére, azaz évente megyénként 150 millió forint jutott erre a célra. 
    „Mészáros Lőrinc ennek naponta majdnem a dupláját keresi, 274 millió forintot” – fogalmazott.
    Szakács László Rétvári Bencének is azt javasolta, amit korábban Balog Zoltán miniszternek, hogy menjen el vele egy kórházba egy előre be nem jelentett időpontban, és nézzék meg az ottani körülményeket.
    A politikus kapott kérdést arról, hogy sajtóhírek szerint három hónapos próbaidővel új munkaszerződés érkezett azokhoz a kórházigazgatókhoz, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk. Szakács László szerint ezzel csak nő a bizonytalanság a kórházakban. 
    „Elfogadhatatlan, aljas és borzasztó”, hogy a miniszter így „leckézteti” a kórházak vezetőit – közölte.
    Kérdezték arról is, hogy a Magyar Nemzet szerint az MSZP fővárosi szervezete Kunhalmi Ágnes vezetésével megalakította a párt fővárosi választási bizottságát, miközben Botka László miniszterelnök-jelölt javaslatára Tóth József felelős a fővárosi választási felkészülésért. 
    Szakács László szerint „ebben nincsen annyi szenzáció”, mivel minden egyes megyében, illetve a fővárosban is megalakulnak a kampány közeledtével ezek a testületek. Szerinte Kunhalmi Ágnes fővárosi pártelnök és Tóth József kiválóan fognak tudni együtt dolgozni.