Az MSZP szerint a Fidesz bosszút akar állni a vasárnapi boltzár eltörlése miatt az kereskedőkön és az embereken, ezért olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely arra kényszeríti az üzleteket, hogy bezárjanak vasárnap – mondta Lukács Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: pont egy éve, hogy a Fidesznek ki kellett nyitnia vasárnap az üzleteket, de azóta is azon gondolkoznak, hogy hogyan álljanak ezért bosszút a kereskedőkön és az embereken, most pedig a kormány egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely arra kényszeríti az üzleteket, hogy bezárjanak vasárnap, valamint betiltaná a reklámújságokat és az áruházi prospektusokat, és megint újabb terheket tenne az emberekre.  

Úgy vélte: a kötelező dolgozói létszám előírása esetén több mint egy millió forintot kellene befizetnie a költségvetésbe annak, aki nem veszi fel a megfelelő számú embert, ezt azonban végső soron az emberek fizetnének meg az árak emelkedése miatt. Feltette a kérdést, hogy miért nem inkább az egészségügyben, az oktatásban vagy a szociális szférában állapítanak meg kötelező dolgozói létszámot, miért az a fontos, hogy „hányan szeletelik a sajtot a csemegepultban”.

Lukács Zoltán kifogásolta azt is, hogy a tervek szerint a vasárnapi bérpótlék csak déli 12 órától járna. „Ha olyan messze laknának, mint amilyen hülyék ehhez az egészhez, akkor soha nem érnének haza” – fogalmazott.

Szerinte a kormány javaslataiban a „lopás” is benne van, hiszen a tervek szerint a kereskedelmi reklámokat a jövőben csak újságokban vagy azok mellékleteként lehet megjelentetni, ami azt is jelenti, hogy elő kell fizetnie „Mészáros úr szennylapjaira” mindazoknak, akik eddig ezekből a prospektusokból tájékozódtak az akciókról.

Közölte: a Botka-kormány megalakulása után hatályon kívül helyezik ezeket a szabályokat.

MTI