Vadai Ágnes, a DK képviselője az Országgyűlésben azt kérte számon a kormányon, hogy a magyar államigazgatásban és az országgyűlési képviselők számítógépén is az orosz titkosszolgálattal együttműködő, moszkvai székhelyű Kaspersky Lab nevű cég vírusirtói futnak.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Vadai azzal vádolta a kormányt, hogy bár biztonságról és nemzeti érdekről beszél, közben kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak és orosz nemzeti érdekeket szolgál. „Pávatáncnak” minősítette, hogy eközben a fideszes EP-képviselők az Európai Parlamentben támogatták az európai kibervédelem megerősítését a kínai és orosz támadásokkal szemben.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár visszautasította Vadai Ágnes „minden alapot nélkülöző, gyalázatos, hazug” állítását az orosz érdekek szolgálatáról. Hangsúlyozta: a szocialisták kormányzása alatt nem volt közbiztonság és a nemzetbiztonság is veszélyben volt. Hozzátette: bírósági ügy is van abból, hogy a szocialisták kormányzása alatt orosz titkosszolgálati embereket hívták be Magyarországra.

Közölte: mára Magyarország a világ tizenötödik legbiztonságosabb országa, 2010 óta 50 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. A magyar kibertér védelme biztosított, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet semmiféle adatvesztést nem állapított meg, Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak – hangsúlyozta Kontrát Károly.