Kövér László házelnök javasolja, hogy az Országgyűlés mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája hétfő este az MTI-t.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív

E javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án, jövő hétfőn dönt.

A közleményben kifejtették: az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét. E szerint Demeter Márta személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg az AH.

Erre tekintettel – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi törvény alapján – haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt – írták.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a házbizottság hétfői soron kívüli ülésén foglalkozott. Az soron ülésen az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt, ily módon – tették hozzá – az ügyben nem alakulhatott ki konszenzus. Az ügyben viszont a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell – emelte ki az Országgyűlés sajtóirodája.

Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke tavaly október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusával Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát.

Ezt minden érintett cáfolta, és kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – családja utazott a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter Márta, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatóját, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztost. Erre reagálva a Honvédelmi Minisztérium több képviselője is közölte, hogy Maróth Gáspár nem utazott a gépen.