Soros György új stratégiája a vidéki szervezetek megerősítéséről és a helyi közösségek aktivizálásáról szól. A Soros-birodalmat kiszolgáló, hiteltelenné vált ellenzék utolsó esélye, ha civil álruhába bújva megpróbálnak olyan hamis ügyet kreálni, amivel mozgósítani tudják a politikából kiábrándultakat.

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív

„A hatalom igyekszik Magyarország ellenségeként bemutatni Soros Györgyöt, aki mindig is szeretettel és aggodalommal figyel Magyarországra.” Ezzel a kísérőszöveggel tette közzé az interneten a Nyílt Társadalom Alapítvány Soros György legújabb nyilatkozatát, amelyben a spekuláns magyarországi humanitárius tevékenységét fejtegeti, majd rátér arra, hogy az „Orbán-rendszer jobban elnyomja az embereket, mint tette azt az orosz megszállás.” Arról is beszél kampánynyitónak is beillő videójában, hogy Orbán Viktor „nagyon megváltozott”. A magyar miniszterelnök ugyanis korábban segítette a demokrácia létrejöttét, de mostanra „átalakította a demokráciát egy demokrataellenes rendszerré, és maffiarendszert teremtett, amelyikben kihasználják a vezető pozíciójukat, hogy uralmon tartsák magukat és személyesen meggazdagodjanak”. Úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök el akarja őket távolítani Magyarországról, ahogy fogalmazott, „ki akar minket irtani”.

Joggal hihetnénk azt, bár erről Soros György nem beszélt, hogy szerinte nemcsak az orosz, de a náci megszállás alatt is jobb volt az élet. Legalábbis számára, hiszen azt egy 1998-ban készült interjúban kifejtette, hogy akkoriban zsidó vagyonok rekvirálásával foglalkozott. A mostani interjúból természetesen kimaradt, hogy a filantróp Soros György saját embertársait nyomorította meg, mint ahogy az is, hogy pénzügyi spekulánsként több országban elítélték. A 90-es évek elején az angol font elleni spekuláció miatt, Párizsban pedig bennfentes kereskedésért. Számos legitim kormány ellen forradalmakat pénzelt, hogy a stabil államokat meggyengítse. Milliárdjai és civil hálózata segítségével olyan kormányokat akar legyengíteni és megdönteni, amelyek a bevándorlók betelepítése ellen fellépnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a Soros-hálózat nemzetbiztonsági kérdés Magyarországon, mert a pénzügyi spekuláns Magyarország bevándorláspolitikájának megváltoztatását tűzte ki célul.

– A Soros-hálózat le akarja bontani a határkerítést. Azt szeretnék, ha örömmel fogadnánk az eltérő kultúrájú embereket, ha pénzzel is támogatnánk őket. Egy egészen más jövő megvalósításán dolgoznak, mint amit a magyarok szeretnének – fogalmazott a miniszterelnök. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a Soros-gépezet összetételéről, működési rendjéről, magyarországi és európai befolyásáról titkosszolgálati jelentést készít.

Orbán Viktor kitért arra, sokan kétségbe vonják Soros György befolyásolási kísérletét. Szerinte Soros György nem menne Brüsszelbe, ha nem akarná befolyásolni az ott született döntéseket.

– Miért fogadnák őt a brüsszeli vezetők, ha nem azért, hogy Európa jövőjét érintő kérdésekről, mint például a migráció, tárgyaljanak? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Idézett a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik tavalyi jelentéséből, miszerint a Soros-szervezetek tevékenységük során támogatták a migráció „befolyásos szereplőit, beleértve az agytrösztöket, politikai elemzőközpontokat, a civil társadalom hálózatait, hogy alakítsák a migrációs politikát, valamint befolyásolják a migráció szabályozását és végrehajtását meghatározó regionális és globális folyamatokat.”

– A Soros-hálózat pártszerűen működik. A választások idejére megerősítik a civil szervezeteiket, a kampányban propagandát folytatnak, és civil központokat hoznak létre, amelyek pontosan úgy fognak működni, ahogy egy párt működik egy választási kampányban. A Soros-hálózat benevezett a választási kampányba – jelentette ki Orbán Viktor.

Soros György korlátlanul önti a pénzét a hálózatába. A The Wall Street Journal októberben írt arról, hogy a tőzsdespekuláns 18 milliárd dollárt (több mint 4700 milliárd forint) utalt a Nyílt Társadalom Alapítványnak. Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a fentiekre reagálva azt mondta, az amerikai spekuláns alapítványa eddig is bőkezű és intenzív pénzforrása volt azoknak a migránspárti Soros-szervezeteknek és politikusoknak, akik rendszeresen beavatkoznak a magyar közéletbe, és megpróbálnak nyomást gyakorolni a magyar kabinetre. Kifejtette, a Nyílt Társadalom Alapítvány által pénzelt szervezetek a bevándorlás kezdete óta minden eszközt bevetnek azért, hogy eltávolítsák az Orbán-kormányt, és helyére egy bevándorláspárti kormányt ültessenek, amely engedelmesen teljesíti Soros György kívánságait.

A héten kiderült, Soros György vidéken is terjeszkedik, hogy helyi szinten is hatékonyan tudjanak fellépni a kormánnyal szemben. A Nyílt Társadalom Alapítvány hamarosan több százezer dollárt fog szétosztani dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között, irodákat nyitnak Pécsett és Debrecenben.

A választásokig kevés az idő, már a látszatra sem ügyelnek. Ez nem egy titkos, féltve őrzött terv, hanem nyíltan vállalják. Az új stratégiáról Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány nemrég kinevezett budapesti szóvivője beszélt. Mint mondta, „mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében”, ezért megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel, amelyek felmérték, melyek a legnagyobb problémák a saját régiójukban. Nemcsak már meglevő civil szervezetekhez akarnak eljutni, hanem kisebb közösségekhez, akár családokhoz is.

A stratégia másik fontos eleme a közösségszervezés lesz. A két vidéki központ közösségi térként fog működni, ahol a helyi civilek maguk köré gyűjthetik a környékbeli kezdeményezéseket.

– Úgy látjuk, hogy a szegénység mellett a másik legnagyobb probléma, hogy szét­estek a helyi közösségek, nincs köztük párbeszéd és bizalom. Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi közösségek karolják fel az ügyeket. Ha valakinek tűzifára van szüksége, akkor ne az legyen, hogy odavisszük teherautóval, hanem fogjon össze az utca, és nézzenek rá a nélkülöző idősekre – mondta Csontos Csaba.

A dunántúli Soros-hálózat kiépítése a pécsi Emberség Erejével Alapítvány feladata lesz, amely nemrég több mint 100 millió forintot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Honlapjukon olvasható is az a november 30-án közzétett felhívás, amely Baranya, Tolna és Somogy megyei civil szervezetek számára hirdeti az Erősödő Civil Közösségek elnevezésű pályázatot. A program segítségével az alapítvány célja „a civilek láthatóvá tétele, a közösségépítés, az állampolgári öntudat, a demokráciafejlesztés, a szervezeterősítés, a mindennapokban az emberek közötti bizalom, a kapcsolatok és együttműködések, a civil közösségek támogatása.”

Nyirati András, a szervezet vezetője leszögezte, a törvény tiltja, hogy politikai tevékenységeket folytassanak. Ne legyünk naivak, egészen biztosan nem tűzifaosztással fognak küzdeni az Orbán-kormány ellen. Az Emberség Erejével Alapítvány egyik koordinátora, Aradi Hanga egy pedagógustüntetésen például a következőket mondta: „Köszönöm, nem kérek az erkölcstanból, ahol azt tanítják, mi a jó, mi a rossz, mi a család, miért betegség a homoszexualitás, egyáltalán, miért bűn másnak lenni. Köszönöm, nem kérek a szegregált oktatásból, ami társadalmi széthúzást szül, ahelyett, hogy lehetőséget kapnánk arra, hogy megtanuljuk, milyen együtt, egy társadalom tagjainak lenni, milyen egymást segítve, támogatva, szeretve élni.” Egy másik pécsi tüntetésen arról beszélt, hogy a közmunka nyomorba dönt, és a Fidesz szétzúzta az oktatást. Mindenki eldöntheti, mennyire politikamentes ez a szervezet.

Hogy miért van szükség a vidéki terjeszkedésre, arra egy ellenzéki portál korábbi cikkében kaphatunk választ. „A vidéki kis településen élők inkább néznek sorozatokat és filmeket a tévében, mint híradót. Éppen ezért keveset tudnak az aktuálpolitikáról, de nem is érdekli őket, hogy ki az a Soros György, mit csinál Orbán Viktor az országgal, mert szerintük változtatni úgysem tudnak rajta.”

A cél világos: propagandájukkal pénzzel és minden eszközzel behatolni a mikroközösségekbe. Civil álruhába bújva, különféle kommunikációs trükkökkel, hazugságokkal erodálni a kormány támogatottságát. A civilség látszatát azért kell fenntartani, hogy a politika iránt nem érdeklődőket is minél nagyobb számban vigyék az urnákhoz a kormány ellen. Az internetadó ügye bebizonyította, hogy egy hazug gépezet mennyire hatékonyan tud működni. Nem fognak visszariadni a nyílt hazugságoktól sem, emlékezzünk csak André Goodfriend amerikai ügyvivőre és a kitiltási botrányra. Az LMP-nél most ismét színre lépett Ron Werber, akinek kampányfogása volt a 23 millió román vendégmunkás beözönlése, illetve ő forgatta ki Kövér László szavait, amit „köteles beszédként” ismerünk.

A Soros-szervezetek agytrösztjei már gőzerővel dolgoznak azon, mivel lehetne a fentiekhez hasonló felháborodási hullámot kiváltani a kormány ellen. Talán egy zaklatási ügy, ahol a botrányba kevert személyek még azelőtt megsemmisülnek, hogy megszólalnának? Ne felejtsük el, a nők elleni erőszak a Soros-szervezetek kedvenc terepe. Vagy kreálnak egy dokumentumot, előhúznak egy manipulált hangfelvételt arról, hogy Orbán Viktor a választások után ki akar lépni az Európai Unióból? Bármi megtörténhet, és kétség sem fér hozzá, hogy a kampányra dollármilliók állnak a rendelkezésükre, a pénz nem fog határt szabni, csak a sötét képzelet. Az egyre jobban széteső és hiteltelenné váló ellenzék, illetve a Soros-birodalom számára ez az utolsó esély.

Lass Gábor