Kétszázötven hadiárva és rászoruló gyerek táborozását teszi lehetővé a Kárpáljai Szövetség által szervezett balatonföldvári rehabilitációs és alkotótáborban a Duna Aszfalt 19 millió forintos támogatása.A tábor keretében került sor a „Mi lesz veled Kárpátalja?” elnevezésű rendezvényre is, amelyen a térség jövőjét vették górcső alá.

Az Ukrajnában zajló hibrid háború fájó eredménye az ország gazdasági mélyrepülése, esik a GDP, az anyaország ebben a helyzetben nem tehet mást, mint hogy teljes körű támogatást nyújt a kárpátaljai rászorulóknak – mondta dr. Grezsa István kormánybiztos a rendezvényen.

Ukrajna népessége ötvenhárommillióról harminckettőre csökkent, a kárpátaljai magyarság is fogyatkozik, így a megmaradásról kell szólnia az anyaország politikájának is. A magyar közösségek mindennapjait ráadásul az is nehezíti, hogy a kijevi sajtó folyamatosan támadja őket. A nyelvtörvény ügyében tapasztalt enyhülés, Porosenko engedménye csak átmeneti változás – tette hozzá a kormánybiztos.

A magyar kormány támogatja a nemzeti jelentőségű intézményeket, tizenkilenc oktatási és kulturális intézmény kap segítséget, szociális jellegű támogatásokhoz is hozzájutnak a kárpátaljai magyarok, a kulturális örökségvédelmet is támogatják.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Kárpátaljai Szövetség szervezte meg a hadiárvák és hadiözvegyek rehabilitációs programját, a táborozáson a kárpátaljai magyar és művészeti iskolák nyolc és tizenkét év közötti, négyes tanulmányi átlag fölötti magyar és ruszin diákjai vehetnek részt. A tábor költségvetéséhez tizenkilencmillió forinttal járult hozzá a Duna Aszfalt, Magyarország egyik vezető nagyvállalata, az erről szóló jelképes csekket a rendezvény végén kapták meg a szervezők Lehel Zoltántól, a Duna Aszfalt innovációs főmérnökétől.

Lehel Zoltántól megtudtuk: 2013 óta folytat támogató tevékenységet a Duna Aszfalt, a kárpátaljai gyerekek táboroztatását most először segítették.

– Számunkra mindig hangsúlyos volt a fiatal reménységek, tehetségek felkarolása, a felhőtlen gyermekkor biztosítása, legyen szó sportversenyek szponzorációjáról, kórházi gyerekosztály felújításáról vagy kikapcsolódást nyújtó táborról – mondta Lehel Zoltán, hozzátéve, mivel szívügyük a gyerekek segítése, így nem kizárt, hogy jövőre is beállnak a Kárpátaljai Szövetség programja mögé.

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke azt mondta, ahogy a szőlő is megmarad az eső nélküli években, ugyanúgy Kárpátalja is túlélt, „de 2010 óta érkezik az életet adó eső, a venyigék pedig itt ülnek közöttünk” – utalt a konferencián résztvevő gyerekekre.

Grezsa István kormánybiztos lapunknak azt mondta: elkötelezték magukat, hogy a Kárpátalján élőket erejükhöz mérten, sőt „néha azon felül is” támogatják.

– Ezt a területet meg kell őriznünk annak, ami mindig is volt, egy színes, több nemzet által lakott, békében fejlesztett területnek, ehhez pedig hozzátartozik a magyar szó is – fogalmazott Grezsa István. – A gazdasági mélyrepülésből egyelőre nem látszik a kivezető út, a politikai üzenetek pedig egyre vadabbak annak ellenére, hogy most egy halvány reménysugár is felcsillant, hogy a magániskolákat, beleértve az egyházi iskolákat is, ahova a legtöbb magyar gyerek jár, kiveszik az oktatási törvény hatálya alól.