Megállítható-e a közel hatvan éve lefelé robogó demográfiai hullámvasút? Sikerül-e belátható időn belül elérni, hogy a termékenységi ráta 2,1 százalékra növekedjék? Elegendő lesz-e a családtámogatásra fordított évi 1900 milliárd forint ahhoz, hogy nőjön a gyermekvállalási hajlandóság? Helyes válaszok nélkül tovább öregszik és csökken a magyar népesség.

Lassan a Ratkó-unokák népes nemzedéke is átlépi a negyedik ikszet, ám a tőlük várt gyerekseregnek csak egy része jött a világra. Sőt, a fiatal családok 2010-ben azzal sokkolták az egész társadalmat, hogy a termékenységi ráta kritikus tartományba, 1,2-re süllyedt. Ez előrevetítette a magyar népesség megfeleződésének rémét a közeli jövőben. Ezek után meglehetősen nagy optimizmus kell ahhoz, hogy elhiggyük, az utánuk szülőképes korba lépő kis létszámú korosztályoknak sikerülhet az, ami az előttük járó nemzedéknek nem: stabilizálni a magyar népességet. Ennek ellenére a hét évvel ezelőtti kormányváltás óta a társadalom óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megállítsa a termékenységi ráta további süllyedését, és megfordítsa a drámai végkifejlettel fenyegető folyamatokat.

Az erőfeszítések része volt a családtámogatási rendszer átalakítása annak érdekében, hogy ne csak az első gyerekek szülessenek meg, de kövessék őket a második, harmadik babák. Ezt a célt szolgálták az adókedvezmények, a rugalmas otthonteremtési támogatások, a gyermeknevelési költségek lefaragása az ingyenes tankönyvek és gyermekétkeztetés révén, a gyerekek ellátását megkönnyítő intézményhálózat fejlesztése, a rugalmas óvodalétesítési szabályok, s az, hogy megkönnyítették az édesanyáknak a munkaerőpiacra való visszatérést.

A kormánydöntéseknek köszönhetően a családok támogatására fordított összeg rövid idő alatt elérte a GDP 4,6 százalékát, jövőre várhatóan túllépi az 5 százalékot. Ez a jövőt szolgáló befektetés, ha nem is látványos, de gyors eredményt hozott.

Lapunknak interjút adott Makay Zsuzsanna, a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa is, akivel a hazai népességfogyás okairól, az Orbán-kormány családpolitikájának néhány eleméről, valamint a társadalmi szemléletváltás fontosságáról beszélgettünk.

A Demokrata június 7-től kapható az újságárusoknál.

Videós ajánló: