A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő héten a parlament elé kerülő 2019-es büdzsét a Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely szerint Magyarország gazdasági kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de a válság jelei mutatkoznak az európai gazdaságban, különösen az eurózónában.

Elmondta, az eurózóna több tagállamában magas az eladósodottság mértéke, többen nem tartják be a maastrichti kritériumokat, az Egyesült Államokkal kialakuló kereskedelmi háború pedig közvetlenül leginkább Németországot érinti, de közvetve Magyarországra is kihat.

Ráadásul a zóna több államában is politikai instabilitás van, amely gazdasági veszélyt is jelent, a déli államokban a munkanélküliség is magas – sorolta.

A miniszter közölte, mivel Magyarország is érintett lehet ezekben a veszélyekben, a jövő évi költségvetés általános tartalékát 50 százalékkal megnövelte a kormány. Nagy jelentőséget tulajdonítanak annak – folytatta -, hogy hazai gazdaságélénkítési eszközöket is alkalmaznak a gazdasági növekedés érdekében, ezért a jövő évi költségvetésben 4000 milliárd forintnyi beruházás szerepel.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben 4,7 százalékkal növekedett, ezzel az EU 28 tagállama között a negyedik helyen áll.   

Gulyás Gergely szerint konzervatív a 2019-es költségvetés, amely 1,8 százalékos hiánnyal számol és amely döntően a beruházások támogatásából és a beruházásoknál az uniós források önrészének biztosításából adódik.

Jelezte azt is, hogy a keddi kormányülésen minden tárca megfogalmazta saját prioritásait a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban.

A 2019-es büdzsé céljai között említette, hogy a magasabb tartalék az ország biztonságának szavatolását biztosítja, a beruházások pedig a növekedés fenntartását célozzák. Hozzátette: jövőre havi 40 ezer forint lesz a kétgyermekes családok adókedvezménye és a teljes foglalkoztatottság irányába is lépéseket tesznek.

Elmondta, a járulékkedvezményekkel kapcsolatos megállapodásnak megfelelően tovább csökkentik az adókat, ez azt jelenti, hogy a szociális hozzájárulási adó 21,5 százalékról 19,5 százalékra csökken.

Célként jelölte meg – különösen a munkaerőhiány miatt – az idősek foglalkoztatási korlátainak leépítését.

Elmondta, terveik szerint június 13-án kerül az Országgyűlés elé a 2019-es költségvetés, amelyet várhatóan július 20-án fogadnak el a képviselők.

Kérdésre közölte, a jövő évi büdzsében is négy százalék feletti gazdasági növekedéssel számolnak. Egy másik kérdésre beszámolt arról, tárgyal a kormány a 2008 óta változatlan köztisztviselői illetmények emeléséről, de végleges döntést még nem hoztak.

Elmondta azt is, az új Nemzeti alaptantervet már több olvasatban tárgyalta a kabinet és ha 2019 szeptemberétől életbe akarják léptetni, akkor idén dönteni kell arról.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint leváltják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről Pálinkás Józsefet, a Miniszterelnökség vezetője azt válaszolta: az új, innovációval foglalkozó tárca vezetője, Palkovics László fog tárgyalni Pálinkás Józseffel.

Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy törvénnyel korlátozzák civil szervezetek befolyását az igazságszolgáltatásra, Gulyás Gergely azt felelte: a bírói függetlenséget mindenkivel szemben védelmezni kell. „Mi a bírói függetlenséget olyan alkotmányos értéknek tekintjük (…), amely vitán felül álló garanciája a jogállami működésnek” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez nem csupán a pártokkal szemben értelmezhető, hanem minden egyes befolyásolási kísérlettel szemben.

Egy másik kérdésre a miniszter elmondta: a budai Várban lévő karmelita kolostor az év végére lehet olyan állapotban, hogy a kormányfő hivatala odaköltözhessen. Hozzátette, miniszteri biztost nevezett ki Fodor Gergely személyében, hogy az ezzel foglalkozó cégek működését az elkövetkező hónapokban koordinálja.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint 2015 és 2017 közötti közbeszerzések miatt 100 milliárd forint támogatást kérhet vissza az EU, Gulyás Gergely elmondta, minden kritikát megfontolnak, terveik szerint augusztus 20-ig elkészül a titkos jelentéstervezetre adott magyar válasz. Rámutatott arra is, főként építési beruházások kaptak azért kritikát, mert a tervezett és a kivitelezési árak között 10-15 százalékos eltérés van. Hozzátette: Magyarországon az építőiparban ennél lényegesen nagyobb áremelkedés volt az elmúlt években.

Munkácsy Mihály Golgota című festményével kapcsolatban a miniszter kérdésre elmondta, a magyar állam hárommilliárd forintért megvenné a képet, de tudomása szerint a tulajdonos kilencmilliárd forintot kér érte.