Nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél – döntött a Tisza-parti város közgyűlése pénteken. A név szerinti szavazáson húsz képviselő támogatta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hét képviselője nemmel voksolt vagy tartózkodott.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A határozat, amelyet Botka László (MSZP) polgármester terjesztett be, arra utasítja a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőit, hogy évente a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra túlórát ne lépjék túl, illetve 12 hónapnál hosszabb munkaerőkeretet ne alkalmazzanak.

A vita során a polgármester elmondta, a döntés 14 önkormányzati cégnél kétezer munkavállalót érint. Közölte, a kezdeményezéshez már tucatnyi önkormányzat jelezte csatlakozását.

Hüvös László (KDNP) úgy fogalmazott, a baloldali képviselők összevissza beszélnek a munkaügyi jogszabályok változásával kapcsolatban. A törvénymódosítás lehetőséget teremt az embereknek arra, hogy munkaerejüket – jelentős többletjövedelemért – kihasználják, úgy, ahogy ők szeretnék. Az önként vállalat túlmunkáról írásban kell megállapodnia a dolgozóknak és a munkaadóknak. A munkaerőhiány orvoslására a jogszabályok alapján ezt azonban nem lehet felhasználni – hangsúlyozta.

Póda Jenő (KDNP) fölösleges politikai akciónak nevezte a polgármester javaslatát, amely a cégvezetők jogszabályok biztosította beavatkozási lehetőségeit csökkenti rendkívüli esetekben.