Mégis kötelező érvényű az Európai Unió országaira nézve az ENSZ globális migrációs csomagja.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív

Noha az ENSZ és az Európai Unió bevándorláspárti politikusai korábban következetesen állították, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja (GCM) nem lesz kötelező a tagállamokra nézve, egy titkos háttéranyag ennek az ellenkezőjét bizonyítja. 

A nyilvánosság elől eltitkolt, 2019. február elsejei keltezésű, The legal effects of the adoption of the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration by the UN General Assembly című tanulmány szerzője nem más, mint Lucio Gussetti, az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának igazgatója, aki egyben az Európai Bizottság fő jogi tanácsadója a biztonságpolitika és a külkapcsolatok területén. A dokumentum egyértelműen bizonyítja: noha 2018 decemberében kilenc olyan uniós tagállam volt, amely nem szavazta meg a GCM-et, Brüsszel titokban mégis azon dolgozik, hogy mindenki számára kötelezővé tegye a migrációs paktumot.

A dokumentum – figyelmen kívül hagyva, hogy a migrációellenes európai országok, köztük Magyarország, soha nem járultak hozzá a közös uniós állásponthoz a GCM-ről szóló vita során – azt állítja, hogy „az EU képviselői az EU tagállamai nevében tárgyaltak a GCM-ről.” (13. pont)

Emellett tényként állapítja meg: az, hogy „az ENSZ közgyűlése elfogadta határozatban a GCM-et, jogi hatásokat von maga után az Európai Unió jogrendjében is.” A 37. pont arra is kitér, hogy a „GMC-nek jogi hatásai vannak az Európai Unió fejlesztési politikájára nézve” is. Ezt Gussetti azzal is magyarázza, hogy „a Lisszaboni szerződés is kimondja, hogy az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket.” (41. pont)

A dokumentum szerint ráadásul a migrációs politikát az európai adófizetőknek kell fedezniük, mivel „a GCM-ben leírt 23 célkitűzés végrehajtása a fejlesztési együttműködési politika keretében rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználásán alapulna.” (35.pont) 

az uniós tagállamoknak meg kell könnyíteniük az unió célkitűzéseinek elérését, beleértve a GCM végrehajtását.

a GCM jogi hatással bír, mivel határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát.

Az Európai Uniót kötő szerződéseket vizsgálva a dokumentum azt a következtetést vonja le (46. pont), hogy
A dokumentum arra is rámutat (53. pont), hogy

az uniós tagállamoknak meg kell könnyíteniük az unió célkitűzéseinek elérését, beleértve a GCM végrehajtását.

Az ENSZ tagállamai 2018 decemberében fogadták el a globális migrációs csomagot, melynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció „biztonságossá, rendezetté és szabályozottá” tétele érdekében. A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel. Tizenketten tartózkodtak: Ausztria, Bulgária, Olaszország, Lettország, Románia, Svájc, Liechtenstein, Ausztrália, Chile, Líbia, Szingapúr és Algéria. Öt ország pedig, az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország, ellene voksolt.