Brüsszel nagy nyomás alá helyezi azokat az országokat, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni, „Magyarországot is meg akarják törni, politikai nyomásgyakorlással, pénzügyi zsarolással és jogi manőverekkel” rávenni a kvótarendszer elfogadására – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Megmozdult a gépezet és megkezdődött a betelepítési tervek végrehajtása – fogalmazott Dömötör Csaba, jelezve, hogy megszülettek az ezzel kapcsolatos első jogalkotási döntések.
    
Emlékeztetett: az Európai Parlament szakbizottsága október közepén döntött arról, hogy meg kell kezdeni „a kötelező, létszámkorlát nélküli, egyébként beláthatatlan hatású betelepítési programot”.
    
Hangsúlyozta, ezek alapján a szerintük eddig rosszul teljesítő országokba kellene először telepíteni, mindezt úgy, hogy „az egyébként homályos pénzügyi hátterű NGO-kat is bevonnák a betelepítési eljárásokba”, megkönnyítve a családegyesítéseket pedig „még szélesebbre tárnák Európa kapuit”.
    
Dömötör Csaba minősítő körülménynek nevezte, hogy zárt ajtók mögötti eljárásban rögzítenék a program jogi kereteit.
    
Ahhoz, hogy a betelepítési programok végérvényesen elindulhassanak, meg kell törni az ellenszegülő országokat, mindenekelőtt Magyarországot – jelentette ki Dömötör Csaba, a nyomásgyakorlás egyértelmű jeleként említve, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője azért támadja Magyarországot, mert „van bátorsága megkérdezni az állampolgárokat a betelepítési tervekről”.
    
A nyomásgyakorlás további jeleként említette, hogy Brüsszelben újabb meghallgatást tartanak Magyarországról, az EP tervei szerint pedig csonkítanák azon országok pénzügyi forrásait, amelyek visszautasítják a betelepítést.
    
Hozzátette, hogy a folyamatban „nagyon dicstelen és méltatlan szerep jut” a magyar ellenzéki pártoknak, amelyek idehaza letagadják ezeket a terveket, Brüsszelben pedig megszavazzák azokat, eközben pedig „egymással versenyezve jelentgetik fel Magyarországot”.
    
A betelepítések ügyében a kormány sokszor elmondta már, de hogyha kell ezredszer is elmondja, hogy „nem fogjuk némán nézni, hogy egy ilyen horderejű ügyben megkerüljenek minket, és helyettünk döntsenek” – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormány úgy gondolja, „most van lehetőség, hogy kiálljunk magunkért és keresztbefeküdjünk a betelepítési terveknek, ezért kérünk arra minden embert, hogy mondják el véleményüket ebben a kérdésben, támogassa a kormány és a miniszterelnök küzdelmét”.
    
„Most kell cselekednünk, mert a golyó tényleg ott van a csőben, és később nem lesz lehetőség arra, hogy kipiszkáljuk onnan” – mondta.
    
A liberális politikusnak azt javasolta Dömötör Csaba, „a nagymellényes kioktatások helyett legyen bátor, és nyugodtan kérdezze meg az európai állampolgárokat arról, hogy mit gondolnak a bevándorlás és a betelepítés kérdéséről”.

(MTI)