Fotó: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció

Embercsempészeket fogtak el Budapesten, a gyanúsítottak egy fővárosi szállodában pihentettek illegális bevándorlókat – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon csütörtökön.

Azt írták, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) embercsempészés bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást több magyar állampolgárságú taxis ellen. A férfiak tavaly március és május között tizenkétszer szállítottak migránsokat befogadóállomásokról egy budapesti hotelbe, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket.

A szállításokat a bűnszervezet vezetője, egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte. A hotelből Ausztrián és Szlovákián keresztül főleg marokkóiak, egyiptomiak és irakiak utaztatták tovább az illegális bevándorlókat. A befogadóállomásról a hotelbe tartó utakért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a magyar taxisok – jegyezték meg.

A KR NNI a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az Europol európai embercsempészés elleni központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját és több tagját. A közös európai akció keretében a magyar nyomozók szerdán házkutatást tartottak a fővárosi szállodában, ahol elfogták a csoport iraki vezetőjét és magyar bűntársát.

Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, amelynek eredményeképpen egy körözött embert is elfogtak.

A nyomozók mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt és egy luxusterepjárót foglaltak le.

Az akcióban részt vett az Europol elemzője és specialistája, valamint egy német nyomozó is.

Az elfogásokkal párhuzamosan a horvát, a bolgár, a német, az osztrák és a román hatóságok szintén házkutatásokat tartottak, és több mint húsz olyan személyt vontak eljárás alá, aki bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsítható.

A KR NNI munkatársai kezdeményezték az elfogottak előzetes letartóztatását – olvasható a közleményben.

MTI