Megszüntették a nyomozást a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra érkezése miatt indult ügyben – erősítette meg a rendőrség szerda este az MTI-nek.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több feljelentés alapján 2018. december 18-án rendelt el nyomozást embercsempészés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárást a nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában 2019. február 22-én megszüntette.

Szerdán több portál a rendőrségi határozatra hivatkozva azt írta: „a nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt”.

Nikola Gruevszkit – aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke – tavaly májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene, egy nappal később pedig ő maga tudatta egy közösségi oldalon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene. Egy héttel később Gruevszki szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt Magyarországon.