Szembesíteni kívánja az LMP a kormánypártokat azzal, hogy a migrációs krízist eddig csak propagandacélokra használták, a probléma megoldásáért azonban semmit sem tesznek – mondta az ellenzéki párt társelnöke hétfőn Budapesten.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Keresztes László Lóránt elnöktársával, Demeter Mártával közös sajtótájékoztatóján mutatta be az LMP országgyűlési határozati javaslatát az illegális migráció elleni küzdelemről és annak kezeléséről, amelynek tárgysorozatba vételéről a héten dönt a Ház.

Közölte: az LMP globális kihívásnak és sorskérdésnek tartja a migrációs krízist, amelynek kezelését szerintük az okok feltárásával kell kezdeni, ezt a munkát azonban sem az unió, sem a nemzetállamok nem végezték el, csupán a „tüneti kezelésig” jutottak.

Megerősítette pártja álláspontját, miszerint a bevándorláspolitikát és a határvédelmet nemzeti hatáskörben kell tartani.

Demeter Márta szerint a magyar kormány alkalmatlan arra, hogy garantálni tudja a magyar emberek biztonságát, a migráció kezeléséből kihúzza magát, „kívülről zsűrizi” az európai politikát, miközben csupán a Néppárton belüli pozícióharcokkal foglalkozik.

A politikus a többi között egy balkáni előrejelző rendszer kialakítását sürgette. Rámutatott arra is: a honvédelmi és rendészeti bizottságban hetek óta nem kap választ a migrációs folyamat változásait firtató kérdésére. „Miért a Habony-Rogán bulvársajtóból kell értesülni arról, hányan tartanak Magyarország felé?” – tette fel a kérdést.

Demeter Márta kérdést kapott arról, hogy az Országgyűlés elnöke a nemzetbiztonsági átvilágításának felülvizsgálatát kezdeményezte, miután nem nyilvános adatokat tett közzé. A frakcióvezető-helyettes úgy felelt: áll elébe a vizsgálatnak. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint mind az iratbetekintése, mint a kérdésfeltevése jogszerű volt az egyik honvédségi repülőúttal kapcsolatban. Szerinte éppen a szaktárca adott ki adatokat az állományába tartozó személyről és hozzátartozójáról.

Hangsúlyozta: nem tart attól, hogy kizárják a honvédelmi és rendészeti bizottságból, szerinte csak azért folyik ellene eljárás, mert zavarja a kormányt, hogy kérdéseket tesz fel.