Diszkrimináció ellenes akcióban a liberálisok

A diszkrimináció felszámolásának érdekében Esélyt: egyenlőséget! címmel jogtudatossági hónapot tart február 15. és március 15. között a Magyar Liberális Párt, amely arra kéri a választókat, hogy képeslapon vagy online írják meg a képviselőjüknek, milyen antidiszkriminációs intézkedéseket várnának el tőle.

Az ellenzéki párt ügyvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarország jelenleg a megkülönböztetések országa, ezért aktivistáik kivonulnak az utcákra, ahol tájékoztatást adnak az embereknek arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a megkülönböztetést. Bősz Anett példaként említette, hogy az iskolákban nő a szegregáció, a munkaerőpiacon pedig hátrányosan különböztetik meg a gyermeket vállaló nőket, a romákat vagy a fogyatékossággal élőket.

A politikus adatokat sorolva arról beszélt, hogy miközben a nők általában dupla annyi házimunkát végeznek mint a férfiak, és mindent összevetve hetente 61,5 órát dolgoznak, bérük átlagosan csak 81 százaléka a férfiakénak. Kiemelte, hogy a romák 68 százaléka tapasztalt hátrányos megkülönböztetést a munkaerőpiacon, a melegeknek pedig 55 százaléka kényszerül hazudni a szexuális orientációjáról. A fogyatékkal élők helyzetét elemezve kiemelte, hogy az ő munkanélküliségi rátájuk eléri a 25 százalékot.

Más témában feltett kérdésre válaszolva Bősz Anett azt mondta, hogy a Liberálisok alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartják Botka Lászlót. Hozzátette, a szocialista politikussal jelenleg időpontot egyeztetnek arról, hogy mikor tudnak leülni egymással tárgyalni.

MTI