Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív

A Demokratikus Koalíció (DK) a „pofátlanság csúcsának” tartaná, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy nappal egy csütörtökre összehívott közmeghallgatás előtt döntene újra a Római-part árvízvédelme ügyében.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón megismételte, a DK szerint a Római-parti gát helyét népszavazásnak kellene kijelölnie.

A DK politikusa kitért arra is, a Bálna tervezett eladása szerintük azt bizonyítja, hogy a városvezetés alkalmatlan egy ilyen intézmény működtetésére. Elfogadhatatlan, hogy a Bálna eladásából tervezett 11 milliárd forintot a 3-as metró felújítására fordítsa a főváros – tette hozzá.

Az LMP elölről kezdené a tervezést

Az LMP azt kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza eddigi döntéseit a Római-part árvízvédelme ügyében, az új tervekhez pedig végezzenek egy évig tartó vizsgálatokat.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón azt mondta, azzal, hogy a főpolgármester megbízta Lányi Andrást egy alternatív javaslat elkészítésével, rögtön kiderült, hogy a tervezési folyamatban végig hiányoztak a megalapozó mérések.

„Geotechnikai, áramlástani” vizsgálatok nélkül pedig egy árvíz esetén könnyen átszakadhat, megsérülhet bármilyen védmű, ami után néhány óra alatt a teljes Csillaghegyi-öblözetet elöntheti az áradat, 55 ezer embert veszélyeztetve ezzel – közölte az LMP politikusa.

Megerősítette korábbi döntését a római-parti védműről szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés

A testület nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készített, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A Lányi-féle javaslatot 9 igen és 19 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett utasították el. A képviselők 19 igen vokssal, 9 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett döntöttek arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés változatlanul fenntartja az április 5-i határozatát, amelyben kimondta, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra”.

A közgyűlési teremben jelen voltak a part menti változatot támogató és az azt ellenző civilek, akik molinókon és magasba tartott táblákon fejezték ki véleményüket.

MTI