A Demokratikus Koalíció szerint komoly figyelmeztetés Orbán Viktornak, hogy a vasárnapi Kossuth téri megemlékezésen „kordonok mögött, rendőrökkel és biztonsági szolgálattal körülvéve” mondta el beszédét, miközben a területre belépőket ellenőrizték, az ellene tüntetőket pedig „atrocitások érték”.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha a miniszterelnök eddig úgy érezte, hogy a 2006-os erőszakos cselekmények kapcsán van morális alapja a felháborodásának, akkor ez a morális alap odaveszett. Gréczy Zsolt azt is kijelentette, hogy miközben a miniszterelnök az EU-t félti a szovjetizálódástól, kormányzása alatt Magyarország szovjetizálódott.

A szóvivő kiemelte, hogy a DK vasárnap nem vett részt a Kossuth téri sípolásban, mert fontosnak tartják a nemzeti ünnep méltóságát. Szavai szerint ugyanakkor Orbán Viktor és a Fidesz „teremtett hagyományt” az ünnep megzavarásából, a Fidesz „kezdte el tönkretenni a nemzeti ünnepeket” 2006-ban.

A Blaha Lujza téri közös ellenzéki tüntetésre áttérve annak legfontosabb üzenetének nevezte, hogy a résztvevők az összefogás mellett álltak ki.

MTI