A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az áfa csökkentése érdekében és állítsa le a szociális kiadások további lefaragására irányuló kezdeményezéseket.

Fotó: MTI/Komka Péter, archív, illusztráció

Fotó: MTI/ Komka Péter

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az Orbán-kormány inflációt, növekvő élelmiszerárakat és csökkenő szociális támogatásokat kínál a leginkább rászorulóknak a családok évében. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy a kapcsolódó európai parlamenti javaslatokat elfogadva tegyen azonnali intézkedéseket az áfa csökkentése érdekében, állítsa le a szociális kiadások további lefaragására irányuló kezdeményezéseket és dolgozzon ki átfogó tervet a legnehezebb körülmények közt élő emberek megsegítésére.

Ismételten felhívta a figyelmet a DK korábbi javaslataira, melyek szerint szükség van „feltételhez kötött családi alapjövedelemre, az energiaszolgáltatás árának sávos rendezésére, a családi pótlék emelésére, a nehéz sorsú gyermekek oktatásának jelentős mértékű támogatására, a közmunkarendszer átalakítására, valamint a közmunkában foglalkoztatottak hatékony képzési tervének kidolgozására”. Emellett – mint mondta – szükség van arra, hogy a kormány tegyen végre hatékony intézkedéseket azért, hogy az ország leszakadó régióiban a regionális különbségeket kezeljék.