A Demokratikus Koalíció (DK) és az Ifjú Demokraták (IDE), a párt ifjúsági szervezete felszólítja a rendőrséget, hogy ne küldjön civil ruhás verőembereket, provokátorokat a vasárnapi, a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetésre – közölte az IDE elnöke sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

Körmendi István emlékeztetett arra, hogy a rendőrség civil ruhás rendőröket provokátorként alkalmazott a korábbi, ugyancsak a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetésen a demonstrálók ellen.

A civil ruhás rendőrök minden jogos indok nélkül lökdösték a tiltakozókat, illetve a demonstrációt követően néhány szervezőt rendőri zaklatás ért – közölte.

Szerinte ez azt mutatja, hogy a hatalom fél az emberek hangjától, ezért „kommunisztikus és ÁVH-s” módszereket alkalmaz.

Orbán Viktor miniszterelnöknek fel kellene fognia, hogy ez nem Putyin Oroszországa, hanem Magyarország, ahol a nép az ilyen módszerek alkalmazását nem engedi – hangsúlyozta a politikus.

Körmendi István azt kérte a demonstrálóktól, hogy a későbbi jogi eljárás sikere érdekében rögzítsék, ha provokációt tapasztalnak, illetve őrizzék meg a demonstráció békés jellegét és ne üljenek fel a provokátoroknak.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el arról, hogy sajtóhírek szerint a kormány nemzeti konzultációs oldala a regisztrálók személyes adatait egy olyan orosz cégnek továbbítja, amely adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt mondta: ha ez igaz, akkor ez kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Ha ez igaz, akkor újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy Orbán Viktor zsarolható és valószínűleg az orosz titkosszolgálat felügyeli minden lépését – mondta.

MTI