Ha a Fidesz elfogadja a felsőoktatási törvény „CEU-ellenes” módosítását, a DK népszavazást kezdeményez a kérdésben – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Oláh Lajos DK-s politikus, független országgyűlési képviselő. Közölte azt is, hogy pártjuk a keddi parlamenti szavazáson nem vesz részt.

Ha a kormány erővel akarja bezáratni a CEU-t, akkor erővel fogja szembetalálni magát – fogalmazott a független képviselő. Hozzátette, ismerve az ellenzéki pártok és a civil szervezetek hozzáállását, egy referendumon, együttes erővel, meg tudják akadályozni az egyetem bezárását.

Arra a felvetésre, hogy pontosan milyen népszavazási kérdést akarnak benyújtani, azt felelte, hogy a többi ellenzéki párttal közösen képesek lesznek megtalálni azt a kérdést, amelyik alkalmas erre.

A politikus egyúttal emlékeztetett arra, hogy a DK a kétharmados szavazásokat leszámítva nem vesz részt a parlament munkájában. Emiatt kedden sem szavaznak a javaslatról, mert annak elfogadásához elegendő a képviselők fele, ezért az ellenzék önmagában nem lenne képes megakadályozni a módosítást – indokolta távolmaradásukat.

Közben az Ifjú Demokraták Egyesülete – a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezete – a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett a Parlament mélygarázsának bejáratánál demonstrált 


A Párbeszéd alkotmányjogi panasszal él, ha elfogadják a  „lex CEU”-t

A Párbeszéd Magyarországért alkotmányjogi panasszal él, ha az Országgyűlés elfogadja a Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos kormány előterjesztést – mondta Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A Párbeszédben politizáló független országgyűlési képviselő közölte: módosítót nyújt be, amelyben a kormány javaslatainak törlését kezdeményezi, de amennyiben az Országgyűlés változatlan formában elfogadja a lex CEU-t, akkor alkotmányjogi panasszal él, mert véleménye szerint a javaslat hátrányos megkülönböztetést alkalmaz.

Hozzátette: ha az Alkotmánybíróság nem ad helyt a beadványnak, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Szabó Tímea a Párbeszéd nevében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy fejezze be a felsőoktatási intézmények „vegzálását”, az oktatás szabadságának ellehetetlenítését és tegyen meg mindent a határon túli egyetemek védelme érdekében. 

A Párbeszéd szerint ugyanis a lex CEU és civil törvény kormány által tervezett módosítása veszélyezteti a külföldön működő magyar egyetemeket és civil szervezeteket, így érintheti a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet is, hiszen itt sincs kormányközi megállapodás az intézmények finanszírozásáról – folytatta.

Úgy vélte: a lex CEU és a civil törvény módosításának is a hisztériakeltés a célja, hogy elterelje a figyelmet Magyarország valós problémáiról, az összeomló egészségügyről, az egyre növekvő vagyoni különbségekről és az oktatás katasztrofális helyzetéről.

Megjegyezte: a civil törvény módosításának legaggályosabb része, hogy védheti az iszlám fundamentalista terrorszervezeteket, hiszen a javaslat nem vonatkozik az egyházi szervezetekre, így ezeknek nem kell beszámolniuk, ha külföldről kapnak támogatást. A kormány a terrorszervezetektől védje Magyarországot, ne azokat a civileket vegzálja, amelyek gyakran a magyar állam feladatait végzik el – szólított fel Szabó Tímea.

MTI

MTI