A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint sem most, sem a jövőben nincs szükség a Paks II beruházásra – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Varju László arra reagált, hogy Aszódi Attila, a paksi erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár egy keddi fórumon bejelentette, megkezdődött a Paks II beruházás első tíz, 98 millió eurós összértékű fővállalkozói számlájának kifizetése. Hozzátette: a napokban megkezdik az orosz hitel lehívását.
    
A DK-s politikus hangsúlyozta, hogy a megújuló energiák egyre jobb hatásfoka miatt több nyugat-európai ország is úgy döntött, hogy kivezeti az atomenergiát. Megjegyezte, jelenleg sehol nem működik olyan típusú erőmű, mint amit Paksra terveznek. A Szentpétervár mellett készülő erőműről riasztó hírek érkeztek, Finnországban pedig a hatóságok nem adták meg a kivitelezési engedélyt – tette hozzá. Úgy vélte, a Paks II beruházás nemhogy enyhíti, hanem fokozza Magyarország energiafüggőségét. 
    
Varju László szerint csak azért van szükség a beruházásra, mert „nyilván tekintélyes csúszópénzek a Fidesz-közeli zsebekbe kerülnek”. Mint mondta, ezért építik fel szükségtelenül az erőművet, veszélyeztetik az ország biztonságát és adósítanak el minden magyar állampolgárt 300 ezer forint erejéig.
    
A határon túli magyarok szavazati joga elleni DK-kampányhoz kapcsolódva azt javasolta, hogy közülük csak azok voksolhassanak, akik szükség esetén magukra vállalják az egy főre eső 300 ezer forintos adósságot is.

(MTI)