A Demokratikus Koalíció elnöke szerint szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával egyeztethető össze, azzal a világgal, amelyet a magyar miniszterelnök az elmúlt hét évben feldúlt.

Fotó: mti, mohai balázs
Fotó: MTI, Mohai Balázs

A párt ünnepi megemlékezésén Gyurcsány Ferenc arra szólította fel hallgatóságát, hogy merjenek szabadok lenni, tudjanak jó magyarok lenni, és akarjanak európaiak lenni. Egyúttal kijelentette: Magyarország szabadsága európai szabadság, az volt 1848-ban is és az ma is.
    
A Demokratikus Koalíció tagjai „megrögzött európaiak”, mert életünk hasonló kultúrára, hagyományokra épül, mint a többi európai népé – folytatta Gyurcsány Ferenc.     

Ennek a hagyománynak a legfontosabb része az emberi méltóság tisztelete, amit a mai kormány „sutba vet”, pedig az emberi méltóság nem a kormánytól kapott jog, hanem velünk születik és mindenkinek kijár – jelentette ki.
    
Azt mondta: számára a hazafiság nem a múlt mitikus tisztelete, hanem a ma megértése és a holnap építése.
    
Akik úgy gondolják, hogy a kontinenst érő kihívásra a bezárkózás, az elutasítás a válasz, azok nem az Európai Bizottsággal, hanem európai gyökereinkkel vitatkoznak – közölte.
    
A pártelnök hangsúlyozta, nem karantént szeretnének, hanem nyitott országot, ahol természetes módon létezik sokfajta mentalitás, ahol olyan emberek élnek, akik nem ijednek meg más nemzetek fiaitól és lányaitól, akik mernek emberségesek lenni.
    
A demokratáknak tudniuk kell kezet fogni, mert a demokrata nem lehet gőgös és nem diktálhat, nem követelheti magának a kizárólagos jogot az igazság képviseletére. A DK soha nem fogja megengedni, hogy diktáljanak nekik, sem kormányoldalról, sem az ellenzékből – nyomatékosított.
    
Néhány százan vagy pár ezren síppal fogadják „az önkény urát”, a hatalmasok pedig reszketnek – utalt az Együtt demonstrációjára. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy sípokkal meg lehet dönteni a rendszert, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy a miniszterelnök értésére adja, „az önkény Magyarországával szemben álló” demokratikus országot akarnak. 
    
Veszélyes és hamis gondolatnak nevezte azt, hogy a jelenlegi kormányt ne lehetne választáson legyőzni. 
    
A DK a béke és a stabilitás megőrzését alapvető nemzeti és hazafias kötelezettségnek tartja, mert „el kell kergetni az önkény urát”, de ezt a jog eszközével, választások útján kell megtenni – jelentette ki.
    
A rendezvény végén a párt vezetősége koszorút helyezett el az egykori Pilvax kávéház falánál.

MTI