Eddig 350 helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak a pénteki vihar miatt, 80 másik helyszínen folyamatban van a segítség – mondta el Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek.

Fotó: MTI, Varga György, archív, illusztráció


Fotó: MTI, Varga György

A helyettes szóvivő közlése szerint a legtöbb helyen az erős szél miatt kidőlt fák, letört faágak okoztak gondot, és a heves esőzés miatt elázott épületekhez hívták őket. 
    
Pénteken Vas és Zala, míg szombaton Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb dolguk.
    
A Vas megyei Gasztony településen egy megáradt patak miatt kellett kilenc házat és egy éttermet mintegy kétezer homokzsákkal megvédeni, míg Hegyhátszentjakabon tizenhárom lakóházból negyven embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát, mert a Vadása-tó vízszintje annyira megemelkedett, hogy az épületeket veszélyeztette. 
    
Több helyszínen utakra, lakóházakra és autókra dőltek a fák, emiatt öt épületben keletkezett kár. 
    
A vihar kárt tett sok villanyvezetékben és oszlopban: Vas és Zala megyében hét-hét, Somogyban három, Baranya megyében pedig egy településen szünetel az áramszolgáltatás, ami összesen kétezer fogyasztót érint. 
    
A probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és az áramszolgáltatók munkatársai.
    
Az OKF azt kéri, ha valaki leszakadt vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

Több délkeleti járásra másodfokú riasztást adtak ki heves zivatarok veszélye miatt szombaton délben. Az érintett területeken a következő órákban is lehet viharos szél, jégeső.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyében vannak másodfokú riasztások. Szintén heves zivatarok miatt Budapesten és Pest, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben.
Emellett a fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben.
Azt írták: szombaton napközben és este dél, délkelet felől északnyugat felé haladva több hullámban, összességében több helyen (de legkisebb valószínűséggel északkeleten) várható zivataros idő.
Vasárnap délutántól elszórtan várható – többfelé ismét heves – zivatarok kialakulása.