Országszerte egyre kevesebb helyen van érvényben árvíz, illetve belvíz miatti készültség. A tiszai jeges árhullám miatt jelenleg Csongrád térségében dolgoznak harmadfokú jégvédelmi készültség mellett a szakemberek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

Fotó: mti, bugány jános
Fotó: MTI, Bugány János

A folyók felületén tetemes mennyiségű és méretű jégtáblák megjelenésére kell számítani, amelyek a kialakult árhullám hatására folyamatosan emelkedő vízszinteket okozhatnak. Ezért azt kérik, hogy az érintettek fokozott figyelmet fordítsanak az úszóművekre, úszóeszközökre – például a kompokra -, azok rögzítésére.
    
Az Országos Műszaki Irányító Törzs legfrissebb jelentésében azt írta: a Tisza Szolnokig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de Szolnok és Csongrád között még állójeges szakaszok is előfordulnak.
    
Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol az elsőfokú készültségi szintek alatt maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is lehetnek hirtelen több 10 centiméteres vízszintváltozások.
    
A Kisköre alatti szakaszon Tiszaroffnál csütörtök dél körül 684 centiméterrel, Tiszabőnél délután 668 centiméterrel, Szolnoknál késő este 635 centiméterrel tetőzött a folyó. Az árhullám jelenleg Szolnok és Martfű között tetőzik.
    
A kiskörei téli kikötőből pénteken elindult a 84 tonnás, 3 motorral felszerelt Jégvirág VIII. jégtörő hajó, hozzá rögzítve a Tiszacsegéről elszabadult komppal, hogy állomáshelyére szállítsa a jeges árban súlyosan megrongálódott járművet.
    
A Jégtörő IV. hajó csütörtökön megérkezett Csongrád térségébe, ahol – harmadfokú jégvédelmi készültség mellett – megkezdték a csongrádi pontonhíd környezetében a folyón az elmúlt időszakban állandósult álló jég feltörését.
    
A magyarországi folyószakaszokon összesen 322 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből a Tisza 294 kilométeres szakaszán harmadfokú a készültség. Másodfok sehol sincs elrendelve, a Bodrogon 28 kilométeren van még érvényben elsőfokú árvízi készültség.
    
A belvíz miatt jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 42 szakaszon védekeznek. Ebből nyolc szakaszon másodfokú, 34 szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken: jelenleg 39 400 hektár van víz alatt, melyből 20 100 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.
    
Az OMIT jelentésében kitért arra is, hogy az előrejelzések szerint a következő napok időjárása  az ár- és belvízi védekezés szempontjából is kedvező. Ugyanakkor hozzátették: a jövő héten keddtől hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

MTI