Elfogadhatatlannak tartja az Együtt, hogy a Ház „drákói szigort” vezetett be az eddig is súlyos idegenrendészeti eljárásokban, például azt, hogy a menedékkérőket kérelmük elbírálása alatt elzárásra ítélik, fogva tartják. 

Fotó: mti, archív, illusztráció

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő az erről szóló szavazást követő sajtótájékoztatóján különösen problémásnak ítélte, hogy a védett korosztály korhatárát korábban 18-ról 14-re szállították le, így egy egyedül érkező 15 évesnek is meghatározatlan ideig a határvidéki biztonsági zónában kell tartózkodnia. Ez nemzetközi egyezményekkel, de a magyar gyermekjogi előírásokkal is ellentétes – értékelte. 
    
A politikus felszólította a kormányzatot: vizsgálja ki, hogy bántalmazták-e a menekülteket a magyar határon. Pártja ahhoz is ragaszkodik – tette hozzá -, hogy az érkezőket kulturált körülmények között helyezzék el.     
    
Szelényi Zsuzsanna a magyar hatóságok együttműködését szorgalmazta az uniós partnerekkel egy olyan adatbázis létrehozása érdekében, amely egységesen tartalmazná a be- és kilépőket a schengeni övezetben.

MTI