A kormányzat úgy fejezi ki tiszteletét a bölcsődei és óvodai dolgozók iránt, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismeri munkájukat – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára kedden Újpesten, amikor a kisgyermekeket nevelők tiszteletére állított szobrot avatott.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin közölte: ennek a megbecsülésnek a jele, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozók bére 63, a középfokú végzettségűeké pedig 44 százalékkal emelkedett az elmúlt években.

Ugyancsak az ösztönzőknek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban megháromszorozódott azok száma, akik bölcsődei gondozói végzettséget szereztek – tette hozzá.

Mint elmondta, minden szülő számára komoly kihívást jelent és kitörölhetetlen emlék, amikor először bízza egy idegenre, vagyis egy bölcsődei, óvodai nevelőre a gyermekét. Ezen a nehézségen csupán az a bizalom segítheti át a szülőket, amit a nevelő szaktudásába vetett hit jelent.

A bölcsődei dolgozók ugyanis nem csupán gyermekfelvigyázást végeznek, hanem nevelik a gyermekeinket. Ez pedig azt jelenti, hogy értéket közvetítenek a számukra; ez az elhivatottság jellemzi a bölcsődei gondozókat és az óvónőket – közölte Novák Katalin.

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere arról szólt: azért különleges a szobor, mert nem a múltra emlékeztet, hanem a jövőbe tekint. Ez a jövő pedig azon múlik, hogy egyre több és több gyermek születik-e a következő évtizedekben Magyarországon. Ezért is örvendetes, hogy a következő években is folytatódik a családokat, a gyermekvállalást kiemelten támogató kormányzati politika – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Újpest mindig legendásan lokálpatrióta kerület volt. Az újpestieknek fontos a haza és be akarják népesíteni gyermekekkel, akikből nagyszerű magyar emberek válnak majd – fogalmazott a polgármester.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az ember életében a kisgyermekkori nevelés a meghatározó, mert amit akkor elrontanak, az helyrehozhatatlan. Ezért különösen fontos a bölcsődei és óvodai nevelők munkája – mondta.

A szobor nem csupán a kisgyermeket nevelők tiszteletét fejezi ki, hanem felhívja a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára, így szép kifejezője a nemzetépítő céloknak is – tette hozzá a képviselő.

A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása.