Fotó: MTI, archív

Nyílt levélben fordult az ellenzéki pártokhoz huszonhat „köztiszteletben álló értelmiségi” – adta hírül a Simicska Lajos-féle Magyar Nemzet. A kormányellenes milliárdos lapjához eljuttatott szövegben a „Fidesz-kleptokrácia elszámoltatásáról”, „Orbán Viktor felelőtlen és cinikus külpolitikája” miatt elszigetelt országról írnak és „új pártállam kiépülésével” riogatnak.

„Országos szégyen, hogy 2018-ban ez a politika – a választási rendszer jóvoltából – harmadszor is bizalmat kaphat. Hogy ez bekövetkezhet, rossz fényt vet ellenzékére is. Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között” – áll az összellenzéki koordinált indulást szorgalmazó levélben.

Az aláírók között ott található a szokásos ballib személyiségek közül például a marxistából jobbikossá váló Heller Ágnes, Ferge Zsuzsa, Vásárhelyi Mária vagy Ungváry Krisztián, de szerepel a listán Jeszenszky Géza, Ángyán József, Elek István, Mellár Tamás vagy az Antall-kormánytól Bokros minipártjáig jutó Pusztai Erzsébet is.

demokrata.hu